kronike - 1. dio
bob dylan
Kategorija: KNJIŽEVNOST > Biografije
Format: 24x17 cm

Uvez: Meki uvez

Izdanje: algoritam

Godina: 2006

Stranica: 226

Cijena: 79,00 kn

Komentar:
Kada se 2004. godine pojavio prvi dio Kronika Boba Dylana, izazvao je nemalu senzaciju u glazbenim i književnim krugovima, a ubrzo nakon toga proglašen je memoarskom knjigom godine. No Kronike nisu klasična memoaristika, one ne slijede pravocrtno vremenski slijed razvoja Dylanove karijere. U pet podužih poglavlja Dylan je izdvojio neke ključne trenutke iz svojega života prikazujući pet lica osobe koju su prozvali Velikim Meštrom Bunta, Prvosvećenikom Prosvjeda, Vojvodom Neposluha, Nadbiskupom Anarhije.
Upoznat ćemo mladića kojeg će strastveno usredotočena sposobnost upijanja svih glazbenih utjecaja i imitiranja najvrsnijih uzora dovesti na sam prag kreativnosti, u njujoršku zimu, u plamteću jezgru glazbenih previranja, u doticaj s divovima folka. Upoznat ćemo uspaničenog Mesiju, Proroka i Izbavitelja na vrhuncu slave koji u sumanutom bijegu od reflektora nasrtljivih medija, znatiželje suludih fanova i planova političkih mešetara pokušava zaštititi svoju obitelj od kaosa i ludila koji ga prate na svakom koraku. Upoznat ćemo i već gotovo zaboravljenu Legendu, kantautora bez iluzija u potrazi za izgubljenom autentičnošću, stalno izmičućim novim glazbenim izričajem i odlutalom inspiracijom.
No kroz Dylanove zapise nazrijet ćemo i naličje umjetnika u procesu stvaranja, duboko razumijevanje glazbenog izraza, trendova, tradicije, sinergije stiha i akorda, ali više od svega zadivljuje što između svih nizanja naziva pjesama i imena ljudi s kojima se sreo, potpuno neprimjetno izranja Dylan-pisac, onaj čarobnjak koji je stihovima opčinio ne samo jednu generaciju. U prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa i u izvornoj opremi, prvi dio Kronika Boba Dylana dostojno nosi epitet knjige godine.