Potresno djelo nesigurna genija
Eggers Dave
Kategorija: KNJIŽEVNOST > Proza
Format: 24x16 cm

Uvez: Tvrdi uvez

Izdanje: vbz zagreb

Godina: 2005

Stranica: 392, 47

Cijena: 119,00 kn

Komentar:
"Potresno djelo nesigurana genija" u Americi je ubrzo nakon objavljivanja postalo veliki književni hit, a Dave Eggers danas se smatra jednim od najtalentiranijih pisaca mlađe generacije suvremene američke književnosti kojeg književni kritičari nazivaju “nevjerojatno talentiranim piscem” i uspoređuju s nekim od najvećih imena američke književnosti prošlog stoljeća – Josephom Hellerom, Kurtom Vonnegutom ili Thomasom Pynchonom.
"Potresno djelo nesigurana genija" vrsta je memoarske proze u kojoj Eggers konstantno potkopava sve konvencije pisanja memoara. Narator, naime, sumnja u vjerodostojnost svoje memorije, dovodi u pitanje motivaciju i razlog pisanja memoara, kao i samu interpretaciju prošlih događaja. Nakon što nas na početku "Potresna djela..." uvodi u čitanje Pravilima i prijedlozima za uživanje u ovoj knjizi, te opsežnim Zahvalama na dvadesetak stranica (u koje uključuje detaljan izvještaj o tome koliko je plaćen za pisanje ove knjige), Eggers opisuje strašnu smrt svojih roditelja, koji su umrli od raka u razmaku od nekoliko tjedana kada je Dave imao 22 godine i bio na koledžu.
Eggers se vraća u to razdoblje opisujući svoju odluku kako krenuti dalje – seli se s osmogodišnjim bratom iz predgrađa Chicaga u Berkley, gdje živi njihova sestra. U Kaliforniji se Dave uspijeva brinuti o bratu, radi različite poslove, počinje raditi za časopis Might, pa čak postaje i zvijezda na MTV-ju. Eggers se u naraciji često vraća na pitanje o smislu pisanja ovih memoara i neobično duhovito verbalizira svoje unutarnje dvojbe - želi li očajnički biti voljen zato što je ostao siroče, želi li da mu se dive zato što je zamijenio roditelje maloljetnom bratu, može li se pisanje memoara shvatiti kao njegova želja da iz svoje životne tragedije izvuče neku korist ili samo želi podijeliti svoju bol da bi je ublažio.
Iako ova knjiga vrvi ironijom, kritičari tvrde da je najveća vrijednost Eggersove proze u “sirovoj”, autentičnoj emociji kojoj svjedočimo čitajući je. “Urnebesna knjiga u kojoj se literarna zaigranost i samosvijest razvija kroz priču o najnepodnošljivijem i najtežem životnom iskustvu uopće...." - Time.