Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Abani Chris, Autor

Postajući Abigail

Autor: Abani Chris

Postajući Abigail

Stanje: Novo

Uvez: Meki

Format: 17x10

Godina: 2007.

Stranica: 94

Jezik: Hrvatski

Novo stanje

Cijena: 29,00 kn

Opis:

Nigerijski pisac Chris Abani, nakon što je objavio svoju prvu knjigu, roman (Masters of the Board), 1985. godine je pritvoren s obrazloženjem da je spremao državni udar. Dvije godine kasnije, zbog svoga pisanja, završava u zatvoru Kiri-Kiri, godinu dana koliko je bio zatvoren podvrgavan je elektrošokovima i drugim oblicima mučenja. Dvije godine nakon toga, po treći put je zatvoren, ovaj put zbog dramskog teksta. Osuđen je na smrt.

Zahvaljujući velikom međunarodnom pritisku od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava, oslobođen je, napušta Nigeriju, jedno vrijeme provodi u Londonu, a onda se nastanjuje u Los Angelesu. Predaje na Univerzitetu Južne Californije (USC), svira saksofon, piše knjige.

Postajući Abigail, novela je objavljena 2006. godine, priča je o djevojci koja još nije postala žena, iz Nigerije je dovedena u London, potom prisiljena na prostuciju; priča o nasilju pisana lirskim jezikom. Sa vlastitim iskustvom mučenja u zatvorima, Abani u Postajući Abigail, ali i u drugim svojim knjigama, u poeziji također, u centar svog zamimanja postavlja predispoziciju tijela za zadovoljstvo i bol.