Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Razvoj kao sloboda

Amartya Sen, Autor

Razvoj kao sloboda

Autor: Amartya Sen

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 24x17

Izdavač: Algoritam

algoritam nakladnik

Godina: 2012.

Stranica: 374

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 159,00 € (~1.197,99 kn)

Cijena: 13,90 €
(~104,73 kn)

Opis:

Kad je Amartya Sen, ekonomist s prestižnog sveučilišta Cambridge, 1998. godine osvojio Nobelovu nagradu za ekonomiju, odbor za dodjelu priznanja posebno je pohvalio njegov doprinos uvođenju etičke dimenzije na područje kojim su donedavno dominirali tehnički specijalisti. Koliko je odbor bio u pravu, najbolje se vidi u knjizi koja je pred vama. U njoj će Sen dokazati kao su otvoreni dijalog, kao i civilne i političke slobode, preduvjeti za održivi razvoj. Unapređujući razvoj kao metodu za razvijanje ekonomske, pa stoga i političke slobode, Sen će rekapitulirati svoje studije o gladi, siromaštvu, očekivanom životnom vijeku, smrtnosti i nepismenosti u Trećem svijetu.

Amartya Sen elegantno i sažeto ali ipak sveobuhvatno razvija pristup prema kojem je gospodarski razvoj po svojoj prirodi povećanje slobode. Povijesnim primjerima, empirijskim dokazima te snažnom i strogom analizom pokazuje kako razvoj, shvaćen općenito i ispravno, ne može biti u suprotnosti sa slobodom već upravo doprinosi njenom povećanju. Sen nudi teoriju globalnog ekonomskog rasta koja je snažna, veličanstvena a ujedno rječita i jednostavna – s radikalnim implikacijama. Njegov svjež, obazriv i ljudski pristup, u kombinaciji s optimizmom i ozbiljnim prijedlozima, ostavlja dojam da možda postoji rješenje.

Uzbudljivo djelo jednog od najvećih učitelja društvenih znanosti u kojem se, za razliku od drugih ekonomista dobitnika Nobelove nagrade, usredotočio na blagostanje onih na dnu društva a ne na učinkovitost onih na vrhu, Razvoj kao sloboda, u prijevodu Tomislava Buljevića i s naslovnom ilustracijom Marine Leskovar Grubišić, luči osvježavajućom razboritošću i željom za shvaćanjem suprotnih stavova.