Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Nova akropola filozofija – humanizam – kultura broj 54

Andrija Jončić Glavni Urednik, Autor

Nova akropola filozofija – humanizam – kultura broj 54

Autor: Andrija Jončić Glavni Urednik

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 30x22

Izdavač: L1

Godina: 2008.

Stranica: 58

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 9,00 kn

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Sigurnost u samoga sebe
Sigurnost u sebe stanje je duše i pokazatelj njene zrelosti. Ovo stanje nema nikakve veze s taštinom, ohološću ili s ponosom onih koji misle da su veliki. Sigurnost je rezultat mnogih iskušenja, grešaka i ispra­vljanja, velikog strpljenja, velike patnje i obnavljanja duha kroz svaki pad.
psihologija
U okovima navika
Svatko od nas ih ima navike, one poželjne i one nepoželjne. Loše, nesvjesno stvorene navike mogu postati okov i teret koji nas sprečava da živimo slobodno, dok svjesno formirane navike postaju pomoć za kvalitetniji život.
psihologija
Erich Fromm – filozof ljubavi i slobode
Filozof, humanist, psihoanalitičar i socijalni psiholog, Erich Fromm, je bio jedan od vodećih umova svog vremena. U svojim knjigama pi­sao je o ljubavi, slobodi, religiji, ekonomskim i političkim sustavima, destrukciji i socijalizmu.
tradicije
Demoni Tibeta

Tibetanska umjetnost obiluje prikazima gnjevnih božanstava zastrašujućeg izgleda. Ova prijeteća bića samo su personificirani izrazi naših skrivenih strahova i slabosti koje moramo savladati.
biografije
Sir Eedmund Hillary – vitez Mt.Everesta
Mnogi su Everest smatrali neosvojivim – sve dok ga nije osvojio Novozelanđanin Edmund Hillary, zbog čega ga je britanska kraljica proglasila vitezom. Velik dio svoga života posvetio je poboljšanju uvjeta života Šerpa u zabačenom dijelu Himalaja.
simbologija
Mandala
Sve na mandali je simbol, njen oblik, boje, pojedinačni elementi, ona sama kao cjelina. Ona je shematski prikaz dimenzija i odnosa unutar univerzuma, kao i dimenzija i odnosa unutar čovjeka.
religije i kultovi
Vesta i sveta vatra u Rimu
medicina
Tibetanska medicina
U tibetanskoj medicini liječenje je daleko više od izlječenja same bolesti, ono se tiče primordijalnog nemira koji leži u pozadini svih neravnoteža uma i tijela.
zanimljivosti
Samostan Sakya
Samostan Sakya, jedan od najstarijih samostana Tibeta, započeo je graditi 1073. godine Khon Konchok Gyalpo, osnivač jedne od četiri glavni škole na koje se podijelio tibetanski budizam nakon XI. st.
tradicije
Tibetanske molitvene zastavice
U hladnim prostranstvima Tibeta jedan je prizor već stotinama godina nepromijenjen – mnoštvo raznobojnih zastavica što vijore na vjetru, podignutih za dobrobit i sreću svega što živi.
aktualno
Kako postići sreću? – XIV. Dalaj Lama Tenzin Gyatso

Velika duhovna snaga XIV. Dalaj Lame Tenzina Gyatsa učinili su ga autentičnim učiteljem ne samo tibetanskog naroda, nego i brojnih poklonika diljem svijeta. Na pitanje kako postići sreću Dalaj Lama odgovara da se put prema istinskoj sreći sastoji u činjenju dobrih djela.

umjetnost
Pitanja kralja Milinde
Menandar I. Soter, u indijskim izvorima poznat kao Milinda, bio je kralj Grčko-indijskog kraljevstva. Iz njegovih rasprava s budističkim mudracem Nagasenom kasnije je nastalo djelo Pitanja kralja Milinde ili Milindapanha.
ekslibris
Klesar koji nikad nije bio zadovoljan
Jednom davno živio je jedan klesar. Bio je poznat po neobičnoj vještini u svom zanatu. Jednog je dana nekom bogatašu zatrebao poklon i poslao je po klesara.
zanimljivosti
Najviše planine
Tko od nas nije doživio onu čudesnu tišinu, mir i spokoj kada se uspeo na vrh neke planine? Nije bitno kolika je planina, kada se uspnemo osjećamo isto. Na vrhuncima se mijenja naša perspektiva i sve je odjednom drukčije.