Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Marija Antoaneta

Antonia Fraser, Autor

Marija Antoaneta

Autor: Antonia Fraser

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 18x13

Izdavač: Mozaik knjiga Zagreb

mozaik knjiga logo

Godina: 2012.

Stranica: 456

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 199,00 kn

Cijena: 139,00 kn

Opis:

MARIJA ANTOANETA je krajnje napeta i duboko dirljiva knjiga jedne od najboljih biografkinja današnjice.

Dramatična životna priča Marije Antoanete i danas izaziva polemike. Je li ona, kako predlaže Edmund Burke, heroina koju su zloupotrijebili? Ili bez nje ne bi bilo Francuske revolucije, kako je vjerovao Thomas Jefferson?

U ovoj zapanjujućoj biografiji Antonia Fraser oslikava putovanje ove nesretne kraljice. Rođena godine 1755., kao petnaesto od šesnaestoro djece austrijske carice, Marija Antoaneta je s četrnaest godina otpravljena u Francusku kako bi se udala za budućeg Luja XVI. Kao omražena Austrijanka, bila je taokinja vanjske politike od samoga početka. S jedne strane, njome je manipulirala njezina austrijska obitelj. S druge su je strane Francuzi optuživali za političko uplitanje. I dok su joj obje strane zamjerale, Marija Antoaneta trpjela je dodatno poniženje nekonzumiranog braka.

Iako je na kraju rodila četvoro djece, lascivne klevete o očinstvu te djece i optužbe za lezbijstvo djelovale su vjerodostojnima zbog duge kraljeve impotencije. Ali kroz sve ove patnje, kraljičin karakter je očvrsnuo. Slabo obrazovana i neškolovana djevojčica, koju su Francuzi zadirkivali zbog manjka profinjenosti, razvit će se u veličanstvenu, hrabru ženu. Njezino ponašanje u posljednjim danima ancien régimea, a iznad svega na njezinu suđenju, izazvalo je divljenje čak i njezinih neprijatelja.

Ali nije je spasilo od smaknuća giljotinom 1793. godine. U ovoj suosjećajnoj – ali nikad nekritičnoj – studiji, Antonia Fraser je izbjegla hagiografiju nekih obožavatelja Marije Antoanete i mizoginiju brojnih njezinih kritičara.