Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Aralica Ivan, Autor

Duše robova

Autor: Aralica Ivan

Duše robova

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Mladost Zagreb

Godina: 1990.

Stranica: 362

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 39,00 kn

Opis:

Dobro i zlo, sloboda i ropstvo, prijateljstvo i mržnja u godinama rata i godinama mira.
Pripovijedajući o vremenu mletačko-turskog rata s početka 18. stoljeća, autor nam kazuje priču o očuvanju identiteta, snošyivosti i ekumeni: dva čovjeka iz puka – kršćanin Matija Grabovac i musliman Mesud Zunić – izgrađuju postojano prijateljstvo usprkos vjerskim i civilizacijskim razlikama.
Ova priča o vlasti i tlačenju, u kojoj bi robovi trebali prodavati robove, svojevrsni je nastavak romana "Put bez sna".

"Duše robova" – metafora o genezi robovanja

"Roman Duše robova dio je Araličinog prognaničkog ciklusa – romana radnju kojih povezuje velika prisilna seoba ramskih Hrvata prema Zapadu, pretežno u krajeve oko Cetine, od 17. do 19. stoljeća. Čine ga romani Put bez sna, Duše robova, Graditelj svratišta i Asmodejev šal, a osnova fabule ovog romana jest sudbina nekoliko naraštaja hrvatske obitelji Grabovac. Roman karakterizira izuzetno mnoštvo likova , a pripovjedački postupaci i izvori pripovjedne građe (zapisi bosanskih franjevaca) povezuju Aralicu s Ivom Andrićem.

Sve što je napisao (barem kada je riječ o njegovim povijesnim romanima), Aralica je napisao sa sviješću da je zadaća literature da čovjeka što više približi etičkim ishodištima, tj. razlozima njegove odgovornosti. Pišući o prošlosti, uvijek misli na suvremenost, u njegovim povijesnim romanima uvijek je lako prepoznati današnjicu, što potvrđuje Araličinu tendeniciju ka cikličnosti i povijesnoj ponovljivosti." – Josip Pavičić