Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Balzac Honore De, Autor

Sjaj i bijeda kurtizana

Autor: Balzac Honore De

Sjaj i bijeda kurtizana

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x17

Izdavač: Matica Hrvatska Zagreb

matica hrvatske logo

Godina: 1965.

Stranica: 499

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 4,90 €
(~36,92 kn)

Opis:

Balzac je itekako bio svjestan činjenice da ne opisuje samo Francusko društvo i njegov truli sjaj, već da se “packe” njegovog stvaralaštva mogu pronaći i u drugim nacijama.

U svom djelu “Sjaj I bijeda kurtizana” Balzac je opisao raskošnu bijedu francuskog društva tog vremena, a onda i popratnih aktera kroz galeriju različitih likova. Tako srećemo mladića koji se svim silama trudi ugurati u visoko društvo u čemu mu pomaže, nitko drugi, nego kriminalac Vutrin kojeg je Balzac protegao kroz još nekoliko svojih dijela.
Likovi poput Vutrina vode ljubav s bezakonjem, ali posljedice njegovih užitaka nisu čista djeca koju dovodi na prljav svijet, već bezbroj obezglavljenih patnika koji to i nisu.

Tako se upoznajemo i s likom kurtizane koja premda društveno okarakterizirana kao nemoralan lik, u konačnici bliješti iz te hrpe “uglednih I časnih” likova, uspijevajući čak sama sebi oduzeti život zbog stihijske ljubavi prema nadobudnom pjesniku koji eto nije imao muda da se izbori za išta osim sebe. Nakon provedene noći s Baronom, Ester pronalaze mrtvu…