Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Split za početnike

Abeceda grada

Baretić Renato, Ivanišević Ivica, Autor

Split za početnike

Abeceda grada

Autor: Baretić Renato, Ivanišević Ivica

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 18x13

Izdavač: Znanje Zagreb

znanje zagreba nakladnik

Godina: 2015.

Stranica: 254

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 39,00 kn

Opis:

Jeste li znali da će vam sugovornik u Splitu izrazom “A?” poručiti da vas nije najbolje čuo, izrazom “AE!” ili “E!” izraziti suglasnost s vašim stavom, izrazom “EEE…” se naizgled složiti s vama, ali izraziti i stanovitu sumnju u vašu tvrdnju, a izrazom „AJME!“ podijeliti s vama čitav spektar osjećaja – od veselja ili užasa do straha ili ushita?

Poučnozabavni vodič “Split za početnike” nastao je zajedničkim snagama iz pera novinara i pisaca Renata Baretića i Ivice Ivaniševića. O Splitu je već napisano mnogo ozbiljnih, temeljitih, učenih i mudrih knjiga, no autori poručuju da “Split za početnike” nije jedna od njih. Radi se tek, kako i naslov sugerira, o priručniku za početničko, površinsko snalaženje u jednom starom, vazda vrijućem gradu.

Osim osnovnih izraza razumijevanja u Splitu, “Split za početnike” upoznat će čitatelje i s mnogim drugim, Splitu svojstvenim pojavama, pojmovima i osobama. Saznat će što se zapravo događa kada Splićanin nekoga uvati u đir i kako se u slučaju da zapuše jugo najpametnije kloniti svih, posebice onih sa smiješkom na licu. Čitatelji će opaziti da su rubne pojave, fenomeni i osobe često dobili izdašniji prostor od događaja i aktera čiji je povijesni značaj nesumnjivo mnogo veći. Autori poručuju da su time samo htjeli upozoriti na činjenicu kako povijest jednoga grada nije skup činjenica o velikim i važnim zbivanjima te njihovim pokretačima: historija se događa i na sporednim kolosijecima života, pišu je i ljudi iz partera, s margine, mali i obični, baš kao i oni veliki i neobični.

Nepretenciozni i poučnozabavni vodič “Split za početnike” dobrohotni je pokušaj uravnoteženja odnosa prema gradu kojeg i obožavatelji i mrzitelji tretiraju s podjednakim manjkom zdrava razuma.

Brojne podatke, manje poznate široj javnosti, autori su pronalazili na raznim stranama, često ni sami dotad ne znajući za njih, a temeljna namjera bila je iznjedriti štivo ugodno za čitanje, koje će zrcaliti ponešto od duha grada i njegovih stanovnika. A za sve koji će „grintati“ kako neki bitni pojmovi nisu ušli u ovu knjigu, na kraju se nalaze rezervne stranice s abecedarijem i odgovarajućim prostorom, tako da joj i sami, svojim upisima, mogu pridonijeti.

…Tako je i ova knjiga, kao sve takve knjige, zapravo dvostruka priča, jer i u njoj ima jedan grad koji se na razne načine i s raznim povodima spominje barem u trećini natuknica (i u obje bilješke o autorima), i da je, božemiprosti, još koja, ispalo bi da je knjiga o njemu ili da je bez njega ne bi bilo. A zapravo to je slika nježne, grintave duše osvajača one nezgodne hrvatske medalje koja nema ni službeno ime, nego se zove kombinirano srebrom zlatnog sjaja, pa ne znaš je li u prvom planu materijal kao takav ili dojam koji ostavlja. Ili možda sinteza koja nadilazi oboje.

Ivo Žanić, urednik knjige