Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Baudelaire Charles, Autor

Cvjetovi zla / spleen pariza

Autor: Baudelaire Charles

Cvjetovi zla / spleen pariza

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 1996.

Stranica: 108

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 5,90 €

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Charles Baudelaire posve je originalna i individulana pjesnička ličnost. On je u punom smislu riječi preteča simbolizma i moderne poezije uopće, a njegova pjesnička zbirka Cvjetovi zla sadrži sve elemente kasnije simboličke poezije. Baudelaire se u svemu odupire dotadašnjim lirskim konvencijama, bile one tematskog ili formalnog karaktera. Umjesto romantičarskog sentimentalizma i pejzažnih motiva, Baudelaire otkriva nove ljudske senzibilitete.

Ostajući u svom vremenu, zatvarajući se u ugođaje urbane sredine i zatvorene vidike, on analizira vlastita osjećajna stanja: svoje nemire, tjeskobe, doživljavanja smrti kao osnovnih opsesija. Iz tih osjećajnih stanja izbija i neodređen pjesnikov revolt koji se manifestira u ciničnom odnosu prema ljudima i životu: hvali ono što je nemoralno, nezdravo, odvratno – satanizam. Baudelairova poezija prodire duboko u psihu, to je obraćanje svom dubokom “ja”, punom tajnovitosti, nedefiniranosti, groze, tamnih i nejasnih slutnji. Baudelaire realnu stvarnost doživljava kao neorganizirano i porazbacano mnoštvo slika i oznaka koje svoj smisao i sklad dobivaju tek u mašti stvaraoca te se tako pretvaraju u njegovu subjektivnu realnost.

Baudelaire je 1869. godine objavio knjigu od pedesetak lirskih fragmenata u prozi pridodavši im i neke svoje stihove. Knjizi je dao podnaslov Male pjesme u prozi. Naslov je postao legendaran: Spleen Pariza.