Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Opis:

Pedeset godina nakon bijega u Ameriku Anna Schlemmer ne želi govoriti o svom životu u Njemačkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njena je kći Trudy imala samo tri godine kad nakon završetka rata sele u Ameriku. Jedina veza koju Trudy ima s davnom prošlošću stara je fotografija, obiteljski portret koji prikazuje Annu, nju i nacističkog časnika.

Kao sveučilišna profesorica njemačke povijesti, Trudy se upušta u istraživanje prošlosti sve dok ne otkrije bolnu i dirljivu istinu o majčinom životu.

Roman “Oni koji nas spase” zanimljiv je, intrigantan i ambiciozan roman. Jenna Blum temeljito propituje povijesne, nacionalne i političke okolnosti koje su dovele do kompleksnih i tegobnih obiteljskih priča.

Kao rijetko tko u današnjoj književnosti Jenna Blum spremno postavlja važna pitanja. Ona je, uostalom, četiri godine bila zaposlena u Spielbergovoj Shoah Foundation, gdje je prikupljala svjedočanstva preživjelih žrtava holokausta. Veličina ove knjige u literarno je uspješnom propitivanju emocionalne i moralne sive zone između herojstva i kolaboracionizma, ljubavi i mržnje, straha i nade.

“Oni koji nas spase” otvara mnoga provokativna pitanja o višeznačnosti krivnje, o ljubavi, žrtvovanju i obitelji. Prošlost i sadašnjost u ovoj priči židovsko-njemačke spisateljice tako su temeljito zapletene da ih nitko nikada neće moći rasplesti.