Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Bodor Adam, Autor

Nadbiskupov posjet

Autor: Bodor Adam

Nadbiskupov posjet

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 18x13

Godina: 2011.

Stranica: 118

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 69,00 kn

Opis:

Neformalni nastavak svog kultnog romana “Okrug Sinistra : Poglavlja jednog romana” Adam Bodor započinje prepoznatljivom izravnošću i lapidarnošću. Iz karantene za plućne bolesnike pobjegle su dvije sestre; dvije stare cure. Pobjegulje je “natrag u okrug doveo duhovnik logora Gabriel Ventuza te ih zatvorene u kokošinjac odmah izložio pogledu javnosti.” Ali dok su neki sumještani tek još pristizali “više nije ostalo ništa što bi se moglo vidjeti. Nigdje nije bilo kokošinjca, nigdje sestara Senkowitz. Kasnije smo čuli: pobjegulje su u međuvremenu kamenjem zatukli ostali bolesnici.” Kraj prve stranice. Do kraja ostaje još 109 stranica.

Malo dalje u tekstu Bodor će objasniti da su na kokošinjac, sklepan od slabih daščica, odmah sletjeli nezasitni galebovi. “Bolesnici su počeli bacati kamenje, navodno tek s namjerom da otjeraju galebove. Ipak, završilo je tako što na tom mjestu nije ostalo ništa, samo smeća za dvije-tri lopate. Ne samo da ostaci nisu izgledali kao dva leša nego nije izgledalo ni kao da je riječ o jednom: nijema isparavajuća mesna kaša, u njoj dronjci, piljevina i triješće…”

Pitanje je, gdje se i kada dogodilo to srednjevjekovno kamenovanje dviju bolesnica. Spominje se karantena za plućne bolesnike, znači da nije ranije od XIX stoljeća. Kasnije se u tekstu pojavljuje i najlonska vreća i žvakaće gume. Dakle, koje je doba – mračno, XX stoljeće, rekao bi Žika Pavlović. Još kasnije u roman ulazi i Nissan Patrol. Očito, riječ je o nekoj bližoj prošlosti, prema zbrajanju godina koje se uzgredno navode – riječ je o vremenu pisanja knjige (1999.), dakle devedesetima, a ne o nekom dalekom prošlom ili daleko budućem distopijskom vremenu.

Niti geografski nije posve lako odrediti “Nadbiskupov posjet”. Roman se zbiva u izoliranom, izmišljenom istočnoevropskom kraju. U tekstu Bodor navodi Dunav, Tisu, Karpate, Bukovinu. Spominju se Mađari, Židovi, Spišski Nijemci i Poljaci. Samo mjesto radnje je izmišljena Bogdanska Dolina, gdje rijeke još uvijek divlje mijenjaju tokove, a planina smeća tako smrdi da rijetki posjetioci s nosa ne skidaju maramice. S obzirom da je Bodor rođen u Transilvaniji (Cluj, 22.2.1936.), najvjerojatnije je riječ o zapadnoj Rumunjskoj.