Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Tragovi osječke zabavne glazbe

Branko Mihaljević, Autor

Tragovi osječke zabavne glazbe

Autor: Branko Mihaljević

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 29x22

Izdavač: Osijek

Godina: 2002.

Stranica: 195

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 99,00 kn

Opis:

Djetinjstva mališana diljem Hrvatske već nekoliko desetljeća obilježava jedna pjesma. Ona pjeva o zimskom pejsažu, a stihovi jasno crtaju mali smrznuti potok i uplakanog zeca, usamljenog u bijelom beskraju. Pjesma je, naravno, „Zeko i potočić“, najpoznatija u izvedbi legendarne Zdenke Vučković. A autor antologijske dječje pjesme, koja ni odrasle ne može ostaviti ravnodušnima, jest još jedan veliki Esseker – Branko Mihaljević.
Branko Mihaljević po rođenju je Zagrepčanin, a svijet je u hrvatskoj prijestolnici ugledao 19. siječnja 1931. godine. No, činjenica da nije rođen u gradu na Dravi nije ga spriječila u osvajanju titule Osječanina XX. stoljeća, i to u izboru samih građana. Svoj životni i radni vijek Mihaljević je proveo kao skladatelj, književnik, novinar i radijski urednik.
Od 1952. godine radio je kao urednik glazbenog i glazbeno-dokumentarnog programa Radio Osijeka. No, Osječanima i svima ostalima ipak je najviše ostao u sjećanju po svojem glazbenom stvaralaštvu. Osim “Zeke i potočića“, pjesme koja je postala dio kolektivne svijesti sviju – od onih najmlađih, koji je i danas slušaju, do onih najstarijih, koji pjesmu najmlađima često interpretiraju – Mihaljević je autor još jedne antologijske skladbe. Riječ je o pjesmi “Moj Osijek“, himni grada u kojem je Mihaljević ostvario najveće uspone svoje karijere. A upravo ova pjesma najbolje opisuje Osijek, grad uz Dravu, miran i tih. Pjesma se danas izvodi na svim značajnim gradskim manifestacijama i u svim protokolarnim događanjima. Što se “Zeke i potočića“ tiče, pjesma je nastala sasvim slučajno, 1954. godine, kad je ponestalo pjesama za jednu gradsku dječju priredbu. “Croatia Records“ Mihaljeviću je za ovu skladbu uručila platinasto priznanje, a zasigurno ne postoji niti jedna druga dječja pjesma s ovako značajnim i dugotrajnim utjecajem. Objavio je i knjigu “Tragovima osječke glazbe“ (2002.) o genezi osječke glazbe.
Obiteljski glazbeni gen prenio je i na sina Marija (skladatelj i tekstopisac zabavne glazbe) i unuka Branimira (pjevač, skladatelj, aranžer i producent).
Autor je i kazališne predstave “Zeko, zriko i janje“ (1958.), koja se i danas izvodi u osječkom Dječjem kazalištu, koje posljednjih nekoliko godina nosi njegovo ime. “Slavonska rapsodija“, slavonski etno-mjuzikl iz 1978. na repertoaru je Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.
Tijekom 50-ih i 60-ih godina intenzivno se bavio i enigmetikom, te je kao član i tajnik Enigmatskog kluba Osijek surađivao s časopisima „Zagonetka“ i „Rebus“.
Branko Mihaljević je kao novinar objavio cijeli niz dokumentarnih reportaža, s temom narodnih običaja Slavonije i Baranje. I u ovom području pokazao je veliki uspjeh te je 1981. godine izabran za “Zlatno pero godine“, prema Hrvatskom društvu novinara. Nije to jedina nagrada koja mu je uručena. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dodijeljena mu je i nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo u području culture, dok je u dva navrata dobio i Nagradu grada Osijeka -1962. i 1979. godine. Slušatelji Gradskog radija u Osijeku, na kojem je posljednjih godina života nedjeljom ujutro vodio emisiju “Branko i potočić”, 2000. godine su ga izabrali za Osječanina stoljeća.
Branko Mihaljević preminuo je 19. rujna 2005. godine i sahranjen je na Aninom groblju, u Osijeku, mirnom i tihom gradu kojeg je opjevao.