Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Maslina i maslinovo ulje visoke kakvoće u Hrvatskoj

Branko Škarica, Italo Žužić, Mario Bonifačić, Autor

Maslina i maslinovo ulje visoke kakvoće u Hrvatskoj

Autor: Branko Škarica, Italo Žužić, Mario Bonifačić

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x17

Izdavač: RI

Godina: 1996.

Stranica: 315

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 179,00 kn

Opis:

Suvremena su znanstvena istraživanja potvrdila iskustvena saznanja o prehrambenoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja visoke kakvoće. Na temelju zaključaka tih istraživanja, ono je najvrijednija masnoća n ljudskoj prehrani.
Spomenute vrijednosti maslinova ulja visoke kakvoće proizlaze iz osobitog sadržaja masnih kiselina i zastupljenosti vrlo velikog broja različitih sastojaka u negliceridnom dijelu, što čine njegov svojstven okus, miris, boju i biološko-prehram-benu vrijednost.
Na osobine sustava i svojstva ulja utječu brojni čimbenici tijekom zrenja ploda i njegove preradbe /podneblje, tlo, sorta, agrotehničke mjere i dr./, pa se zbog toga proizvode različiti tipovi ulja u pojedinim područjima. Iz tih razloga se zadnjih godina u svim razvijenim maslinarskim zemljama obavljaju sustavna istraživanja sastava maslinova ulja, u svrhu unapređenja proizvodnje ulja visoke kakvoće, zaštićenog geografskog podrijetla. To je danas temeljna odrednica međunarodne politike za razvoj suvremenog maslinarstva.
Prirodna maslinova ulja visoke kakvoće su sve više zastupljena u suvremenoj prehrani i postižu visoku cijenu na tržištu. Na taj način pridonosi se povećanju gospodarskog značaja maslinarske proizvodnje, što je posebno značajno za veliki broj zemalja na Mediteranu, gdje je maslinovo ulje važan izvor prihoda poljoprivrednih gospodarstava, a također i na jadranskom prostoru Republike Hrvatske.