Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Molekule emocije

Znanost u pozadini uma i tijela

Candace B. Pert, Autor

Molekule emocije

Znanost u pozadini uma i tijela

Autor: Candace B. Pert

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 24x17

Izdavač: VBZ Zagreb

vbz nakladnik

Godina: 2006.

Stranica: 346

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 99,00 kn

Opis:

Ocjena kako doslovce sve bolesti obuhvaćaju psihosomatsku komponentu čak i kad nisu izazvane psihosomatskim čimbenicima još ne tako davno bila je dočekivana sa skepsom. Najnovija tehnološka dostignuća omogućila su, međutim, da se istraže molekularni temelji emocija, zahvaljujući čemu se uvidjelo kako su molekule emocija u neraskidivoj vezi sa čovjekovom fiziologijom, kako kemijske tvari u tijelima čine dinamičnu informacijsku mrežu koja povezuje um i tijelo.

Pertova tvrdi baš to – da mozak/um ne završava u predjelu vrata, da emocije povezuju um i tijelo u tijeloum. Molekule emocija (peptidi) upravljaju svim sustavima tijela i taj komunikacijski sustav zapravo je dokaz inteligencije tijelouma, inteligencije dovoljno mudre da bi težila k zdravlju.

Peptidi povezuju tjelesne organe i sustave u jedinstvenu mrežu koja na unutarnje i vanjske promjene odgovara složenim, precizno usklađenim reakcijama. Peptidi su notni zapis koji obuhvaća tonove, fraze i ritmove zahvaljujući kojima orkestar – tijelo – svira kao povezana cjelina. Posljedična glazba je raspoloženje ili osjećaj koji subjektivno doživljavate kao svoje emocije – kaže autorica. Ovu tezu Pertova obrazlaže temeljito i uz prevencijske savjete za zdrav i sretan život.

Knjiga je istovremeno i autoričina ispovijest o njezinom znanstvenom radu, o svemu onome sa čime se suočila i sukobila odbacivanjem kartezijanske podjele čovjeka na tijelo i dušu. Tu je, kaže, bila načinjena osnovna pogreška – koja je znanstvenike i liječnike priječila šire, holistički, misliti o čovjekovu zdravlju.