Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Carver Raymond

Početnici

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x17

Izdavač: VBZ Zagreb

vbz nakladnik

Godina: 2010.

Stranica: 192

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 140,00 € (~18,58 €)

Cijena: 10,90 €
(~82,13 kn)

Opis:

“Početnici” su originalna verzija zbirke “O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi” Raymonda Carvera, jedne od najutjecajnijih knjiga kratke proze 20 stoljeća.

Ova je zbirka integralna inačica remek-djela koju je zamalo napola skratio Carverov urednik i mentor Gordon Lish prije prvog objavljivanja 1981., prije nego što će postati jednim od najutjecajnijih djela suvremene književnosti. Carverova preokupacija samom srži svega jednako je primjetna i u ovim duljim verzijama priča.

Plešući s ljubavnikom usred ostataka života starijeg muškarca djevojka dočeka prvo upozorenje koliko su pogibeljne zrele godine, i tada osjeti “nepodnošljivu sreću”. Muškarac i žena zaključaju se u hotelsku sobu i polagano, bolno priznaju da je veza gotova, dok se na nekom drugom mjestu samotni čovjek na Srednjem zapadu fotografira bez kraja i konca trudeći se pronaći u svijetu iz kojeg je, bar naizgled, u potpunosti nestalo bilo kakvo žarište.

Prolazeći sve te višestruke malene tragedije u srži običnosti – jednako toliko i u srži Carverovog opusa – otkrivaju se novi slojevi, nove nijanse, nova značenja. Na mjestima gdje je suradnja Lisha i Carvera tu zbirku srezala do “lingvističke kosti”, ove “mesnatije” priče govore dosad neizrečeno, ispunjavajući narativne tišine koje su čitatelje istovremeno i nadahnjivale i pred njih postavljale zagonetku.

“Početnici” pitanjima koja otvaraju, mogli bi potaknuti jednu od najvećih kulturoloških rasprava našeg doba.