Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Kant za početnike

Autor: Christopher Want, Andrzej Klimowski

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 21x14

Izdavač: L1

Godina: 2002.

Stranica: 176

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 49,00 kn

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Immaunel Kant, najznačajniji filozof prosvjetiteljstva, položio je temelje suvremenom zapadnom mišljenju. Upravo je on sam bio dokazom prosvjetiteljskog mota: “Aude sapere! (Usudi se znati!) Imaj hrabrosti spoznati vlastiti um!” Tako mu svi važniji filozofi koji su uslijedili poslije njega duguju zahvalnost upravo za filozofijsko spoznavanje uma. Pa ipak, Kant je ostao kontroverzna figura u povijesti filozofije – o kojoj se još i danas raspravlja.

“Kant za početnike” razmatra tri kritike čistog uma, praktičnog uma i moći suđenja. Opisani su glavni Kantovi pojmovi: odnos uma spram osjetilnog iskustva, pitanje slobode i zakona te nadasve prevrednovanje metafizike. Stječe se dojam da je Kant tvrdoglav racionalist, a ipak romantičar koji se predaje moći uzvišenoga što preobražava iskustvo.
Svojim je kriticizmom izveo prevrat u filozofiji, svojim je pristupom koji je nazvao “kopernikanski obrat” postavio nove temelje spoznajne teorije. U etici je krenuo od toga da udivljenje i strahopoštovanje izazivaju “zvjezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni”, i postavio čuveni kategorički imperativ: “Radi samo prema onoj maksimi za koju ujedno možeš htjeti da postane opći zakon.”