Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Virtuozi, muze i striptiz

Dalibor Cikojević, Autor

Virtuozi, muze i striptiz

Autor: Dalibor Cikojević

Stanje: Novo

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: LEYKAM

Godina: 2010.

Stranica: 256

Jezik: Hrvatski

Novo stanje

Cijena u knjižari: 160,00 € (~1.205,52 kn)

Cijena: 15,90 €
(~119,80 kn)

Opis:

Vješto balansirajući između fikcije i dokumentirane povijesne zbilje, ovaj roman na virtuozan način spaja šest priča iz života ljudi čije je sudbine odredila i usmjerila glazba.

U središtu autorove pažnje su kompleksni odnosi umjetnika i njihovih muza, a pored istinitih epizoda iz života velikana glazbe Ludwiga van Beethovena i Franza Liszta, naročito je interesantna vrlo intimna ispovijest Zdenke P., posljednje supruge hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula.

Ove ljubavne priče vremenski udaljenih virtuoza do intimne boli, do krika trbuhozbornika razotkrivaju očaranost i zatočenost duha podložnom Erosu. Na taj način autor promišlja povijesnu i emocionalnu kontekstualnost razotkrivajući moć umjetnosti kao mjesta čežnje, propituje on pri tome smisao ikonografije muzeja sjećanja, ali i prostore u kojima likovi pronalaze sigurnost i ispunjenje.

U ovom putovanju u tajnu glazbe spisateljski talent Dalibora Cikojevića prepoznaje se u tome da on ne istresa ljubavne riječi i fraze već prolazi cijelim svojim bićem kroz emociju svojih likova. On piše iznutra, iz suštine glazbe – o glazbi i strasti. Glazba kojom zrače rečenice prelazi dimenzije beskraja. Samo zbog toga, piše Cikojević, bio sam siguran da život nije tek prolazni, nestvarni san.

U ovom nesvakidašnjem romanu saznat ćete ponešto i o striptizu, a čudnovata promenada odvest će vas na putovanje kroz vrijeme od 6. stoljeća prije Nove ere pa sve do današnjih dana. Kada na posljednjoj stranici knjige završe sve priče i prestanu riječi, sve ono neiskazano i nedorečeno možete čuti i osjetiti u glazbi na CD-u koji se nalazi na koricama romana.

U autorovoj izvedbi možete poslušati skladbe o kojima se govori u romanu i tako doživjeti novu dimenziju pročitanog teksta.

***

Dalibor Cikojević rođen je 1965. u Zadvarju kod Omiša. Nakon srednje umjetničke škole u Splitu koju je završio u razredu Jelke Bakašun, glazbeno obrazovanje nastavio je na Universität für Musik u Beču gdje je magistrirao kod prof. Aleksandra Jennera, a kasnije diplomirao i na pedagoškom odsjeku iste ustanove.

Dalibor Cikojević pijanist je koji solistički redovito nastupa i surađuje s renomiranim domaćim i stranim orkestrima i komornim sastavima. Naročito se istaknuo izvedbama hrvatskih skladatelja, a za izniman umjetnički doprinos nagrađen je i strukovnom nagradom “Milka Trnina”. Dobitnik je diskografske nagrade “Porin” za najbolji nosač zvuka klasične glazbe 2008. na kojem je interpretirao 3. klavirski koncert Borisa Papandopula.

Dugi niz godina radio je u Austriji kao nastavnik klavira, a zatim i kao predavač na bečkom sveučilištu. Sada je izvanredni profesor na klavirskom odsjeku te prodekan za međunarodnu suradnju Muzičke akademije u Zagrebu.

Romanom “Virtuozi, muze i striptiz” Dalibor Cikojević zaokružuje svoju glazbenu trilogiju koju još sačinjavaju “Ostavština posljednjeg skladatelja” (2003.) i “Violina” (2006.).