Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Hormonska formula

Kako žene uistinu mršave

Detlef Pape, Autor

Hormonska formula

Kako žene uistinu mršave

Autor: Detlef Pape

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 24x17

Izdavač: Mozaik knjiga Zagreb

mozaik knjiga logo

Godina: 2010.

Stranica: 19

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 139,00 kn

Cijena: 89,00 kn

Opis:

Biti lijepa i vitka, mnogima mlađim, a sve više i starijim ženama znači isto što i društveno priznanje. Nije slučajno tako. Kako se žena osjeća u svojemu tijelu, uvelike ovisi o obiteljskim okolnostima. Koje su poruke roditelji prenosili djevojkama tijekom odrastanja u vezi s njihovim izgledom? I što se cijenilo kod žene dok je bila dijete? Mediji danas daju krajnje narcisoidnu sliku tijela. Usavršene (često s pomoću računala) slike tijela poručuju da svaka žena može po želji oblikovati tijelo putem dijeta, vježbanja, a u krajnjem slučaju i skalpela.

Pritom već i običan pogled na žensku biologiju pokazuje prirodne granice. Žensko tijelo posebno je povezano s određenim fiziološkim procesima i kruženjem hormona. Za široke ili uske bokove, velike ili male grudi, žena može zahvaliti samo svojoj majci ili baki. Produbi li se misao o tomu da su debele, žene i djevojke počinju se bojati dobivanja kilograma ili sramiti svojega tijela.

Ako tada uistinu dobiju nekoliko suvišnih kilograma – možda zbog neuspjelih dijeta ili prekinutih programa fitnesa – dolazi do onoga sto psiholozi nazivaju ponašanjem izbjegavanja: žene se više ne usuđuju ići na bazen, skidam zrcala u stanu, njihov ormar poprima izgled prodavaonice polovne robe s odiećom različitih veličina, koja ima zadatak sakriti tjelesnu debljinu.

Koliko žena uistinu ima viška kilograma, razmjerno je nevažno. Činjenica je da samo razmjerno malen postotak žena ima zdrav izgled tijela. Žene uopće ne moraju imati poremećaje u prehrani poput anoreksije, bulimije ili napada uzimanja hrane (binge eating). Već i samo neprestano razmišljanje o tijelu i mjerenje težine svjedoče o dvojbi – kao i brojne (bezuspješno) provedene dijete i sportski programi.

Ono što jest važno… osjećajte se dobro u svojoj koži. Ova knjiga neće vam samo pomoći bolje razumjeti događanja u vašemu tijelu, a time i jo-jo učinak koji je “tipičan za žene”. Pomoći će vam da prihvatite vlastito tijelo – iako ono nakon tri trudnoće (više) ne izgleda kao supertijelo Heidi Klum. Ovo nije neka nova dijeta s pomoću koje ćete za dva tjedna zajamčeno izgubiti pet kilograma. Njezin je cilj da naučite realno gledati na vlastito tijelo.

Cjelovit program koji obuhvaća prehranu u skladu s izmjenom tvari, tjelesna aktivnost i vježbe opuštanja pomoći će vam da se bolje osjećate u tijelu, da živite kvalitetnije i da steknete pozitivnu sliku o sebi.

Najvažnije je da odredite vaš ženski hormonski bioritam i kojem hormonskom tipu pripadate. Mršavljenje će biti uspješnije ako surađujete sa svojim tijelom, a ne ako radite protiv njega.