Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Donnelly Jennifer, Autor

Polarna svjetlost

Autor: Donnelly Jennifer

Polarna svjetlost

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x16

Izdavač: Algoritam

algoritam nakladnik

Godina: 2006.

Stranica: 306

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 39,00 kn

Opis:

Mattie Gokey je šesnaestogodišnjakinja suočena s teškim životnim odlukama. Nakon majčine smrti, na nju je pao teret odgoja mlađih sestara na očevu imanju koje jedva sastavlja kraj s krajem. Istodobno je salijeće Royal Loomis, privlačan no prilično nezanimljiv prosac. Mattie zna da je primljena na studij kreativnog pisanja na koledžu Barnard u New Yorku, pa će preko ljeta raditi kao služavka u otmjenom hotelu u Adirondacksu i od zarade će – ako joj to život dopusti – platiti školarinu. Mattie više od svega voli riječi: riječi koje piše, riječi koje pamti riječi koje joj pružaju način da preživi okrutnu stvarnost koja je okružuje, riječi koje ponajčešće ostaju duboko zapretene u njoj. A onda joj, jednoga dana, u ruke dopadne svežanj sudbonosnih riječi – zbirka pisama koju joj povjerava mlada žena po imenu Grace Brown, netom prije no što će poći na plovidbu čamcem, na kojoj će se utopiti.
Jer godina je 1906., a zagonetna pogibija Grace Brown isti je onaj istiniti događaj koji je već nadahnuo Theodorea Dreisera da napiše Američku tragediju, ekraniziranu u filmu Mjesto pod suncem. U Polarnoj svjetlosti Jennifer Donnelly sa stoljetne razdaljine poseže za istim motivom kako bi snažno ocrtala siromaštvo, rasizam i feminizam s početka dvadesetog stoljeća. Mattie iskrenim i lucidnim riječima snažno ocrtava svoj svijet, tako različit od stvarnosti s kojom se suočavaju njezini današnji vršnjaci Ona svjedoči patnjama i smrti iz blizine kakva se više ne susreće često.

Polarna svjetlost odmah je po objavljivanju postala omiljeno štivo i jedn od rijetkih suvremenih knjiga uz koje se nevolje i radosti jednog davno izgubljenog svijeta doimaju stvarnima poput sadašnjosti.