Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Dostojevski Fjodor Mihajlovič

Zločin i kazna 1-2

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Bosanski izdavač

Godina: 1969.

Stranica: 250 x 2 knjige

Jezik: Bosanski

Rabljeno stanje

Cijena: 5,90 €

Trenutno nema na stanju!

Opis:

“Zločin i kazna” je najpoznatiji i najčitaniji roman F. M. Dostojevskog kojim je stekao svoju slavu. Dostojevski u romanu Zločin i kazna dijeli istu temu, grijeha i iskupljenja kao i u svojim romanima Idiot i Braća Karamazovi dok je Silvije Strahimir Kranjčević u svojoj pjesmi Vizija spomenuo Rodiona Romanoviča Raskoljnjikova, glavnog lika ovog romana, te ga je iz lika ubojice plemenitih ciljeva pretvorio u lika revolucionara.

Dostojevski se u većini svojih djela bavi rastakanjem ruskog društva i obitelji. To ni u ovom romanu nije bio izuzetak jer nam Dostojevski priča o siromašnom studentu Raskoljnjikovu koji ubija staricu, lihvaricu Aljonu Ivanovnu i njezinu sestru Lizavetu kako bi postigao viši cilj i oslobodio ljude od nje i njezinog iskorištavanja tuđe nesreće.

Zbog planiranja tog ubojstva, izvršenja nauma, istrage u kojoj se zatvara i sužava krug dokaza oko ubojice, sudske presude i odsluživanja kazne se roman smatra kriminalističkim. No ovaj roman spada u nekoliko vrsta. Smatra se i psihološkim zbog toga što Raskoljnjikova prati detaljna psihološka analiza prije i poslije zločina pa sve do Sibira gdje odslužuje svoju kaznu.