Organska kemija za studente agronomske struke
Dragan Amić, Autor
Organska kemija za studente agronomske struke
Autor: Dragan Amić
Stanje: Rabljeno
Uvez: Meki
Format: 29x22
Izdavač: šK
Godina: 2008.
Stranica: 379
Cijena: 28,90 €
Opis:
Ovaj je udžbenik namijenjen ponajprije studentima agronomije koji slušaju gradivo organske kemije, ali kojima kemija nije struka.
Opsegom gradiva i načinom izlaganja bliži je hrvatskim gimnazijskim knjigama organske kemije nego američkim sveučilišnim udžbenicima Organic Chemistry, kojih gotovo i nema manjeg opsega od tisuću stranica. Upravo su neki od tih udžbenika, inače namijenjeni studentima kemijskih fakulteta, u nekoj mjeri bili vodilja pri pisanju ovoga teksta.
Agronomskoj je struci primarni zadatak proizvodnja hrane. Hranu ne čini ništa drugo nego kemijski spojevi, i to uglavnom organski: ugljikohidrati, proteini, masti i ulja, vitamini i druge tvari. Te spojeve fotosintezom proizvode biljke, ili životinje koje jedu te biljke. U tom procesu, koji započinje hvatanjem energije Sunca klorofilom i pretvorbom te energije u energiju kemijskih veza organskih spojeva biljaka, čovjek iskorištava različite organske ili anorganske kemijske spojeve: umjetna gnojiva, zaštitna sredstva protiv korova i insekata, stimulatore rasta i dr. Biljna hrana služi kao izvor energije i gradivnog materijala za životinje.
Nakraju, hranu biljnoga i životinjskog podrijetla čovjek konzumira i njezinim metabolizmom podmiruje svoje energijske i materijalne potrebe. Ako imamo na umu krilaticu da zdravlje (tj. Hrana) ulazi na usta, razvidno je zašto je organska kemija esencijalna za studij agronomije.