Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Kršćanstvo

Autor: Edicije Božičević

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Godina: 2010.

Stranica: 144

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 39,00 kn

Opis:

Danas još uvijek najveća monoteistička religija – kršćanstvo, zakoračivši u treće tisućljeće svojeg postojanja, suočava se s mnogim problemima suvremenog svijeta. Postavlja se pitanje ima li ono budućnost, hoće li opstati, pogotovo ako znamo da je broj kršćana u opadanju.

Burna povijest kršćanstva ukazuje na njegovu snagu, ali i ranjivost koja se ponajprije očituje u razjedinjenosti. Iako razjedinjenost i podjele postoje u svim religijama, čini se da su one kršćanstvu zadale najteži udarac, jer su pridonijele mnogim sukobima u kojima su kršćani kršćanima postali neprijateljima, strancima. To je ujedno i tragedija kršćanstva, religije u čijim su temeljima ljubav i jedinstvo, a koja je duboko podijeljena.

Ostavimo li po strani ekumenizam i nastojanja da se jedinstvo kršćanskih crkvi jednom i ostvari na „institucionalnoj” razini, uvijek ostaje pitanje malog čovjeka, vjernika kršćanina koji će svog susjeda, također kršćanina, smatrati nevjernikom.

Ova je knjiga prvenstveno upućena običnim ljudima, ljudima koji nemaju teološku naobrazbu i koji će, kao primjerice u samoborskom kraju, nekome reći – “Ti ne ideš u crkvu, ti si lutoran”. Lutoran je iskrivljen pojam koji je nastao od pojma luteran koji označava kršćanina, pripadnika protestantske Luteranske crkve. Ili će ti isti ljudi pak grkokatolike poistovjetiti s pravoslavnima.

Stoga slobodno možemo postaviti sljedeće pitanje: ako ne razumijemo vlastitu religiju, kako ćemo razumjeti i prihvatiti posve drugačiju? Pa iako se čini da su kršćani često tolerantniji prema pripadnicima drugih religija, nego prema kršćanima drugih denominacija, ta tolerancija ne počiva na zdravim temeljima.

U nadi da će ova knjiga otkloniti poneke zablude i pridonijeti boljem razumijevanju među kršćanima, a onda i među kršćanima i pripadnicima drugih religija, iznijet ćemo glavne razlike među najvećim kršćanskim denominacijama.

No, bez obzira na sve razlike, ono što je stup i bit kršćanstva ostaje svima zajedničko: svi kršćani vjeruju u Isusa Krista, čovjeka i Boga, Spasitelja i Otkupitelja, koji je živio, umro na križu i uskrsnuo i koji svojom Zapovijedi ljubavi poziva svakog kršćanina da se prema svakom čovjeku ponaša bratski, s ljubavlju.

To je ono što treba istaknuti jer na razini malog čovjeka to i jest dovoljno da se shvati da bez obzira na konfesionalne razlike, svi kršćani usmjereni su na jedno – na Krista i u tom su smislu uistinu jedinstveni!