Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Uspon autoritarnih režima na zapadnom Balkanu

Novi pogled na jugoistok Europe

Florian Bieber, Autor

Uspon autoritarnih režima na zapadnom Balkanu

Novi pogled na jugoistok Europe

Autor: Florian Bieber

Stanje: Novo

Uvez: Meki

Format: 24x17

Izdavač: profil

profil

Godina: 2022.

Stranica: 189

Jezik: Hrvatski

Novo stanje

Cijena: 12,90 €
(~97,20 kn)

Opis:

Vrlo su zanimljiva i važna politička zbivanja na zapadnom Balkanu, u većini bivših jugoslavenskih republika i Albaniji, državama koje još nisu integrirane u Europsku uniju. Posljednjih godina vlade u tim zemljama sve se više udaljavaju od demokratskog utemeljenja i postaju autoritarne. Taj trend u oštroj je suprotnosti s budućnošću ovog područja kakvu je Unija vidjela na prijelazu stoljeća. Tada se za zapadnobalkansku regiju tvrdilo da je nepokolebljivo na putu prema demokraciji, članstvu u EU-u i gospodarskom prosperitetu. Kako proizlazi iz uvida u ovoj knjizi Floriana Biebera, ta se vizija pokazala preoptimističnom. Bieber krivnju za taj žalosni razvoj događaja ne pripisuje isključivo lokalnim liderima, nego smatra da je i sama Europska unija u nizu ključnih aspekata kumovala dolasku na vlast nove generacije „autokrata”, među kojima je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić svakako najistaknutiji.

Iako relativno kratka, ova je knjiga sadržajno zapravo iznimno bogata i pokazuje da iskustva zemalja ove regije – Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije – nisu homogena. Bieber koherentno analizira sva ta različita iskustva. A preispituje i poziciju Hrvatske, kao glavnog susjeda tzv. zapadnog Balkana.

Florian Bieber (rođen 4. listopada 1973.) luksemburški je politolog, povjesničar i sveučilišni profesor koji se bavi međuetničkim odnosima, etničkim sukobima i nacionalizmom, a u fokusu njegovih istraživanja je Balkan. Studirao je povijest, političke znanosti, ekonomiju i jezike na Trinity Collegeu u SAD-u. Magistrirao je 1998. jugoistočne studije na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, a 2001. je doktorirao u Beču na temu “Nacionalizam u Srbiji od Titove smrti do pada Miloševića.” Predaje politologiju na Sveučilištu u Grazu.