Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Povrtarski priručnik

G.a., Autor

Povrtarski priručnik

Autor: G.a.

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 17x11

Izdavač: Srpski izdavač

Godina: 1969.

Stranica: 590

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 59,00 kn

Opis:

O knjizi:

Izdavanjem Povrtarskog priručnika želelo se da se našim proizvođačima pruži jedna stručna knjiga koja će ih upoznati sa savremenom tehnologijom povrtarske proizvodne. Ovo tim pre što kod nas ima malo literature iz ove oblasti i što nam je ovakva publikacija u današnjim proizvodnim uslovima posebno značajna.

Povrtarstvo u našoj zemlji poslednjih godina sve više dobija obeležje intenzivne i moderne proizvodnje. Površine pod povrtarskim kulturama povećane su u periodu 1956—1966 god. za 41%, dok su se prinosi za ovo vreme još više povisili. Uporedo s proizvodnjom rasla je i potrošnja povrća ne samo kod gradskog stanovništva već i kod stanovništva na selu, što je dovelo do vidnih promena u strukturi ishrane uticalo na njeno kvalitativno poboljšanje. Sledećih godina možemo očekivati još brži porast potrošnje i proizvodnje povrća, jer su i uslovi za razvoj ove grane danas povoljniji nego što su bili u prošlom periodu. Razvoj industrije i dalje će povećavati procenat gradskog stanovništva i njegove potrebe za svežim i kvalitetnim povrćem. S druge strane, konzervna industrija, koja je u nas takođe u brzom usponu, imaće još veći uticaj na proizvodnju povrća za svoje potrebe. Sem toga, izvoz povrća daje ovoj grani sve veći značaj. Tehnički uslovi orijentišu povrtarstvo na intenzivniju tehnologiju i užu specijalizaciju. Nove hidroakumulacije i sistemi za navodnjavanje, industrija poljoprivrednih mašina s posebnim tipovima za povrtarsku proizvodnju, industrija veštačkih đubriva i sredstava za zaštitu bilja od bolesti i štetočina, ubrzano podizanje objekata za ranu proizvodnju povrća, industrija rashladnih uređaja — predstavljaju široku i moćnu materijalnu bazu za stvaranje krupne i visokokvalitetne proizvodnje povrća u nas. Naposletku, naše naučne ustanove i istraživačka služba stvorile su veliki broj visokorodnih sorta i populacija skoro kod svih glavnih vrsta povrća i razradile savremene tehnološke metode za intenzivnu povrtarsku proizvodnju.

Povrtarski priručnik podeljen je na osam poglavlja: Povrće i povrtarska proizvodnja; Prirodni činioci u povrtarskoj proizvodnji; Objekti za proizvodnju ranog povrća; Seme i sadni materijal; Mašine i oruđa za proizvodnju povrća; Tehnika proizvodnje povrća; Zaštita povrtarskih kultura; Berba, pakovanje, prevoz i čuvanje povrća.

Iako je Priručnik prvenstveno namenjen proizvođačima povrća, verujemo da će on veoma dobro koristiti poljoprivrednim stručnjacima, nastavnicima i učenicima poljoprivrednih škola, rukovodiocima kurseva iz povrtarsiva i Ijubiteljima gajenja povrća na okućnicama.