Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Gardaš Anto, Autor

Izum profesora Leopolda

Autor: Gardaš Anto

Izum profesora Leopolda

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Mladost Zagreb

Godina: 1986.

Stranica: 179

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 4,90 €

Trenutno nema na stanju!

Opis:

“Izum profesora Leopolda” fantastičan je roman našeg slavnog pisca za djecu i mlade, Ante Gardaša. Roman je fantastičan jer sadrži motive koje teško možemo zamisliti u stvarnom svijetu. One roman čine čudesnim i čudnovatim, što dodatno utječe na njegovu zanimljivost. Ovaj dječji roman je fantastičan i po drugom značenju te riječi, onom koji ga opisuje kao izvanrednog.

Priča ovog romana dokazuje da uz malo mašte može nastati nešto jednostavno divno, a radoznalost da otkrijemo sva čudesa koja nas mame u životu, može učiniti da neke stvari popravimo, ali i pokvarimo. Upravo to dogodilo se junacima ovog romana. Profesor Leopold omogućio je djeci da se njegovim izumom vrate u prošlost i upoznaju život bez struje, bez industrije, bez svega onoga što mi danas smatramo osnovnim potrebama za život. Ogromna snalažljivost i hrabrost pomogla je ovim našim malim junacima da se suoče sa svim nedaćama i čudnim situacijama u kojima su se našli. Naučili su nas da treba biti snalažljiv, hrabar i pametan te znati upotrijebiti stečeno znanje koje je ovaj put pomoglo dječacima da izvuku živu glavu. Sreća da su bili dobri u školi i sjećali se povijesti, a time i ishoda bitke u čijem su se središtu našli upravo zbog svoje radoznalosti i brzopletosti.

Od početka njihove avanture, pa sve do majčinog zagrljaja koji ih je vjerno čekao na kraju, nisu izgubili poštenje, hrabrost, snalažljivost. U svakoj situaciji u kojoj su se našli mislili su jedni na druge i nisu dopustili da se razdvoje. Požrtvovnost i hrabrost koju je pokazao Bakreni Petar kod spašavanja Mirona iz zagrljaja hladne rijeke, teško bi pokazao netko od odraslih osoba. To je bila tipično dječji brza odluka, ovoga puta sa sretnim ishodom.

Ovim hrabrim dječacima, na prvom mjestu bila je briga o maloj sestrici. Nisu dozvolili da ni u jednom trenu ostane nezaštićena. Vjerno i odano su brinuli o njoj tijekom cijele avanture, a Melita je na isti način uzvraćala braći ljubav i brinula o njima kako je mogla i znala.

Iako je profesor Leopold priznat i cijenjen kao svjetski znanstvenik, fizičar, astronom, u praktičnim stvarima ipak ne pokazuje mnogo razuma. Ponekad je u svojim postupcima čak i smiješan. Usred svoje smušenosti i obaveza, ne zaboravlja što znači biti otac. Ostavlja sve radi svoje djece i pomaže im na domišljat i simpatičan način kako da se izvuku iz nevolja u koje su upali. Tu je kod njega prevladalo ono malo praktičnosti koja je zamijenila smušenost.

Čitajući knjigu, s ovim likovima vrlo lako odlutamo u vremenskom stroju, negdje daleko u prošlost. Bez većih problema možemo se saživjeti s ljudima kojima je glavni cilj preživjeti, a pritom ne izgubiti obitelj i dom. Roman je pun uzbudljivih i napetih situacija neobičnih obrata. Kad se situacija čini mirnom, dogodi se nešto iznenadno, što nas tjera da čitamo dalje. Interesantno je pratiti radnju i tijek nekog zbivanja kada je raspon događaja iznenadan, buran i interesantan. Nikada nema dosade, ni monotonije koja uspavljuje. Cijeli sadržaj jedna je bitka kojoj se ne zna ishod do samog kraja. Napetost i iščekivanje raspleta odlika su svakog dobrog avanturističkog štiva.