Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Goethe Johann Wolfgang, Autor

Patnje mladog Vertera

Autor: Goethe Johann Wolfgang

Patnje mladog Vertera

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 1989.

Stranica: 137

Jezik: Bosanski

Rabljeno stanje

Cijena: 3,90 €

Trenutno nema na stanju!

Opis:

“Patnje mladog Werthera” najpoznatije je djelo slavnog njemačkog romantičara Johanna Wolfganga von Goethea. Ovaj poetični roman pripada razdoblju predromantizma i jedan od najpoznatijih romana ove vrste svih vremena.

Ovo je jedan epistolarni roman, što znači da je sastavljen od pisama, dnevničkih zapisa i sličnih formi, koje zajedno tvore radnju. Ipak, radnja nije glavni adut ovog romana, ono što je najvažnije su osjećaji koji se izražavaju kroz pisma i Wertherove zapise, ali atmosfera te krajnji dojam o djelu.

Pisma koja predstavljaju sadržaj romana upućena su Wertherovom prijatelju Wilhelmu, a piše ih sam Werther tražeći emocionalni oslonac od svog prijatelja. U romanu pratimo uglavnom Wertherova pisma pa se čini kao da čitamo dnevnik. Wilhelmovi odgovori nisu izravno predstavljeni, ali mogu se naslutiti iz Wertherovih pisama. Wilhelm cijelo vrijeme pokušava urazumiti svog prijatelja, ali Werther je previše emotivan, nošen emocijama i svojim unutrašnjim raspoloženjima, pa na njega razum nema velikog utjecaja. Već po ovome vidimo dvije oprečne strane i likove kao predstavnike tipova ljudi – Wilhelm predstavlja ljude vođene razumom, a Werther one vođene osjećajima.