Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Opis:

Radnja romana »Mirni Amerikanac«, engleskog pisca Grahama Greena, smještena je u Sajgon tijekom ranih 50-tih godina prošloga stoljeća i pred kraj Prvog indokineskog rata.

On opisuje dva usporedna konflikta: jednog ljubavnog, smještenog u trokut između iskusnog britanskog novinara, Thomasa Fowlera, mladog Amerikanca Aldena Pylea i Fowlerove djevojke, Vijetnamke Fuong, i drugog, političkog, koji prati sve veće uplitanja Amerike u zbivanja, što će dovesti do Vijetnamskog rata. Fowlerov lik, koji je narator zbivanja, ne temelji se samo na autorovoj fikciji, nego dijelom i na njegovom vlastitom iskustvu.

Greene je naime nekoliko godina boravio u tim krajevima i izbliza promatrao određena povijesna zbivanja koja pretače u svoju priču.

Autor povlači paralelu između Pyleovog postupanja, koji je, za razliku od promatrača, Fowlera, izravno upleten u više razina političkog zbivanja, i američke politike u Vijetnamu. Kako radnja odmiče Fowler otkriva sve više političkih intriga te se od promatrača pretvara u aktera koji djeluje u obranu vlastitih vrijednosti.

Roman «Mirni Amerikanac», engleskoga pisca Grahama Greena, dva puta je bila adaptiran za film, 1958. i 2002. godine.