Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Grin Aleksander

Grimizna jedra i druge priče

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 2010.

Stranica: 318

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 59,00 kn

Opis:

Aleksandar Grin, rođen 1880. godine kao Aleksan­dar Grinjevski, jedna je od najneobičnijih figura ruske književnosti. Izvan svoje zemlje relativno je nepoznat, s rijetkim prijevodima koji su se počeli pojavljivati tek drugom polovicom 20. stoljeća, no u samoj Rusiji, Grin je gotovo legendarna figura, obavezna dječja literatura.

Osobito je popularan njegov kratki roman “Grimizna jedra” – a koliko ga se štuje vidi se i po neobičnom običaju u St. Petersburgu, gdje se već pedesetak godina, tijekom tradicio­nalne proslave “Bijele noći”, završetka školske godine, obavezno u luci pojavljuje i brod grimiznih jedara.

Grinova tematika i stil posve su osobiti, prkoseći svemu što smo navikli očeki­vati od ruskih autora toga doba. Njegove su priče egzo­tične, šarene, ispunjene blistavim svjetlom čak i kad graniče s hororom ili se bave najmračnijim stranama ljudske duše. Nema kod Grina smrknutog realizma, a politička i klasna pitanja, iako uvijek prisutna, ostaju u pozadini, dok se u veličanstvenom prvom planu odvijaju pustolovine, zrak drhti od šarenog perja i nepoznatih džungli, junaci su uvijek junački a hrabrost i poštenje u stanju su svladati i najveće prepreke.

Neki su anglofoni kritičari Grina pokušavali uspo­rediti s Edgarom Allanom Poeom, no taje paralela po­sve promašena: za razliku od Poea, naime, Grinje i u svojim najmračnijim trenucima optimističan, a iako – iskazujući svoju “rusku dušu” – isto tako ima sklonost i najsretnije trenutke obojiti melankolijom, ona nikad ne prelazi u očaj, s ljudskim duhom kao vječitim pobjed­nikom koji se provlači kroz čitav njegov opus.

Većina Grinovih pripovijesti događa se u nepo­stojećoj zemlji koju njegovi obožavatelji danas nazivaju “Grinlandijom”. I ta je zemlja, kao i Grinov opus, puna šarenila i pustolovina, djelujući čas kao neki medite­ranski zakutak, čas kao Južna Amerika, a čas kao eu­ropski dio Rusije. Možda bi čak bilo bolje prihvatiti zamisao o potpunom, raznolikom “Grin-svijetu” koji njegovi mornari i pustolovi istražuju i otkrivaju zajed­no sa čitateljima. Upravo takvom istraživanju i otkri­vanju prepuštamo i čitatelje ove zbirke.