Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Gundulić Ivan

Osman

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Školska knjiga - Zagreb

Godina: 1985.

Stranica: 285

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 49,00 kn

Opis:

Naslov je otpisan iz knjižnice, no dobro je očuvan.

Osman je ep koji je napisao Ivan Gundulić, jedan od najznačajnijih pjesničkih imena starije hrvatske književnosti. Gundulić je proveo cijeli svoj život u Dubrovniku gdje je živio tihim i mirnim životom. Počeo je pisati već u mladosti, a s 30 godina već je bio poznati pjesnik. Gundulić je dobio nadimak Mačica, a značenje tog nadimka je mačkica baš zbog toga što je živio mirno i vrlo povučeno.

Krajem 16. i početkom 17. stoljeća, književni je život u Dubrovniku bio slobodan i ekonomski vrlo dobro razvijen, dinamičan i neobično živ. U tom gradu-državi više od jednog stoljeća njegovala se lijepa književnost nasljeđujući književne vrste, oblike i stilske poticaje iz Italije, susjedne zemlje koja je bila vodeća zemlja u književnosti i kulturi tadašnje Europe.

Nakon što je u mladim danima ostvario ljubavna i melodramska književna ostvarenja, u zrelijim godinama se odlučio posvetiti nešto ozbiljnijim problemima i temama. To je rezultiralo njegovim trima najvažnijim djelima: pastirskom dramom Dubravkom iz 1628., refleksivnom poemom Suzama sina razmetnoga iz 1621. i epom Osman koji je pisao od 1621. do 1638. godine. Ova tri dijela predstavljaju značajna ostvarenja u hrvatskoj književnosti, ali se istovremeno mogu svrstati i na razinu suvremenih dostignuća u književnosti europskog baroka.