Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Gundulić Ivan

Osman

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Školska knjiga - Zagreb

Godina: 1985.

Stranica: 285

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 5,90 €

Opis:

Osman je ep koji je napisao Ivan Gundulić, jedan od najznačajnijih pjesničkih imena starije hrvatske književnosti. Gundulić je proveo cijeli svoj život u Dubrovniku gdje je živio tihim i mirnim životom. Počeo je pisati već u mladosti, a s 30 godina već je bio poznati pjesnik. Gundulić je dobio nadimak Mačica, a značenje tog nadimka je mačkica baš zbog toga što je živio mirno i vrlo povučeno.

Krajem 16. i početkom 17. stoljeća, književni je život u Dubrovniku bio slobodan i ekonomski vrlo dobro razvijen, dinamičan i neobično živ. U tom gradu-državi više od jednog stoljeća njegovala se lijepa književnost nasljeđujući književne vrste, oblike i stilske poticaje iz Italije, susjedne zemlje koja je bila vodeća zemlja u književnosti i kulturi tadašnje Europe.

Nakon što je u mladim danima ostvario ljubavna i melodramska književna ostvarenja, u zrelijim godinama se odlučio posvetiti nešto ozbiljnijim problemima i temama. To je rezultiralo njegovim trima najvažnijim djelima: pastirskom dramom Dubravkom iz 1628., refleksivnom poemom Suzama sina razmetnoga iz 1621. i epom Osman koji je pisao od 1621. do 1638. godine. Ova tri dijela predstavljaju značajna ostvarenja u hrvatskoj književnosti, ali se istovremeno mogu svrstati i na razinu suvremenih dostignuća u književnosti europskog baroka.