Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Kuran časni

Preveo: Hafiz Muhammed Pandža, Džemaluddin Čaušević

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x17

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 1989.

Stranica: 895

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 239,00 kn
(~31,72 €)

Opis:

Kuran ( أَلْقُرآن al-qur’ān) u prenesenom prijevodu “recitacija” je sveta knjiga Islama. Muslimani vjeruju da je Kuran objava Božjih riječi i kulminacija Božje objave čovječanstvu, preko Božjeg poslanika Muhameda. Prenošenje je trajalo 23 godine posredstvom anđela Gabriela. U njoj se definira islamski vjerozakon – šerijat. Šerijat interpretiran kroz islamsko pravo uz pomoć hadisa (riječi i djela Muhameda) nastoji usmjeriti živote muslimana u skladu s Islamom.

Kuran se sastoji od 114 poglavlja s ukupno 6236 retka ne uzimajući u razamatranje 112 uvodnih pozivanja na Boga (ar. u ime Boga = bismillah) koje se obično ne uzimaju u ukupan zbroj redaka; ili 6348 uključujući i njih; točan broj redaka je različit ne zbog sadržaja, nego zbog različitih metoda njihovog brojanja.

Svakom poglavlju, dan je naslov u jednom imenu koje ima simbolično značenje. Poglavlja nisu poredana po kronološkom redu (za kojeg se vjeruje da je redoslijed njihovog objavljivanja) nego prvenstveno prema veličini sura. Nakon uvodnog poglavlja kojeg se naziva Faithom, Kuran nastavlja najdužim, a završava najkraćim poglavljima.

Preveli: Hafiz Muhammed Pandža i Džemaluddin Čaušević
Tumačenja i bilješke: Džemaluddin Čaušević
Redaktura prijevoda: Hafiz Omer Mušić
Lektura i stilizacija s uvidom u arapski izvornik: Alija Nametak