Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Hemingway Ernest

Fiesta

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Znanje Zagreb

znanje zagreba nakladnik

Godina: 1959.

Stranica: 227

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 39,00 kn

Opis:

Na naslovu su vidljive mrlje od stajanja u polici.

Ernest Hemingway rođenje 21. srpnja 1898. godine u Oak Parku, Illinois, SAD. Karijeru je započeo kao novinski pisac u Kansasu kada mu je bilo tek sedamnaest godina. Prije nego što su Sjedinjene Američke Države ušle u I. svjetski rat, dragovoljno je vozio kola hitne pomoći za talijansku vojsku. Ranjen je na bojištu, za što je dobio orden talijanske vlade, i znatno je vrijeme proveo po bolnicama. Nakon povratka u Sjedinjene Američke Države, radio je kao dopisnik za kanadske i američke novine i ubrzo je poslan natrag u Europu da pokriva događaje oko revolucije u Grčkoj.

Tijekom dvadesetih Hemingway je postao članom skupine američkih iseljenika u Parizu čije je krugove opisao u svom prvom važnom djelu, Fiesta (The Sun Also Rises, 1926). Jednako uspješno bilo je i Zbogom oružje (A Faretuell toArms, 1929), studija o američkom djelatniku hitne pomoći i njegovu razočaranju u rat te dezerterstvu. Za svoj najambiciozniji roman, Kome zvono zvoni (For Whom the Bell Tolls, 1940), Hemingway je uzeo vlastito iskustvo reportera u građanskom ratu u Španjolskoj. Od kasnijih djela, najznačajnija je novela Starac i more (The OldMan and the Sea.. 1952), priča o starom ribaru i njegovoj samotnoj borbi s ribom i morem, njegova pobjeda i poraz.

Hemingway, i sam veliki sportaš, često je prikazivao vojnike, lovce, toreadore, ali ponekad i primitivne ljude koji se hrabrošću i poštenjem suprotstavljaju brutalnosti modernog društva i koji u tom sukobu gube nadu i vjeru. Hemingwayeva izravna proza, sažeti dijalog i sklonost nedorečenosti su posebno izraženi u njegovim kratkim pričama, neke od kojih su objavljene u zbirkama Muškarci bez žena (Men Without Women, 1927) i Peta kolona i prvih 49 novela (The Fifth Column and the First Forty-NineStories, 1938).