Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Houellebecq Michel

Pokoravanje

Uvez: Meki

Format: 22x14

Izdavač: L1

Godina: 2015.

Stranica: 224

Jezik: Hrvatski


Cijena: 11,90 €
(~89,66 kn)

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Mediji su se mahom fokusirali na političku razinu njegova romana "Pokoravanje", izašlog na sam dan kada se dogodio pokolj u redakciji „Charliea Hebdoa“. I odmah u Michelu Houellebecqu prepoznali proroka, Nostradamusa, pisca koji je „Platformom“ najavio napad na turiste na Baliju, a sada, eto najavljuje, dolazak na vlast muslimana u Francuskoj.

Ne može se reći da Houellebecq nije zabavni provokator. Kao što čitamo u „Pokoravanju“ u bližoj budućnosti francuske muslimane u političkom će životu predstavljati novoosnovana stranka Muslimanskog bratstva. Dapače, uz Nacionalni front Marie Le Pen stranka Muslimanskog bratstva dokinut će tradicionalni francuski bipartijski sustav. Na parlamentarnim izborima pobijedit će Nacionalni front, socijalisti će pasti na dvadesetak posto glasova, koliko dobiva i Muslimansko bratstvo, a stranka tradicionalne desnice, konzervativni UMP, past će na daleko četvrto mjesto. Postizborna pat pozicija prekinut će se koalicijskom vladom socijalista i islamista. Islamisti su se odrekli terorizma, kojeg smatraju infantilnim i kontraproduktivnim, a socijalisti će se u korist koalicijskog partnera odreći ministarstva prosvjete, tog svog sekularnog, republikanskog središta.

Interes za školstvo, ističe Houellebecq, stara je socijalistička tradicija, i jedino nastavnički milje nikada nije napustio Socijalističku stranku. No Muslimanskom bratstvu prosvjeta je jednako važna. Njih ne zanima ekonomija, već demografija i obrazovanje. „Ona pod-populacija koja ima najvišu stopu prirasta, i koja uspije u transmisiji svojih vrijednosti, pobjeđuje“. Jer: tko kontrolira djecu, kontrolira budućnost.

Socijalistička stranka odriče se Ministarstva prosvjete. Sorbonna se počinje financirati saudijskim novcem, sa sveučilišta odlaze žene profesorice, i tako počinje retradicionalizacija Francuske, u ključu umjerenog, konzervativnog islama. Proces dokidanja lijevo-liberalne i desno-liberalne sekularne paradigme, ubrzo dobiva i novi zamah pobjedom popularnog vođe Muslimanskog bratstva na predsjedničkim izborima. I tako, ni deset godina nakon napada na redakciju „Charlie Hebdoa“, Francuska je dočekala kraj ere liberalnog individualizma. Peta Republika je prošlost. A Houellebecq je opet dočekao da se u njegovoj satiri prepoznaje Nostradamusa.