Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Zajednička povijest hrvatskih narječja

2. morfologija

Iva Lukežić, Autor

Zajednička povijest hrvatskih narječja

2. morfologija

Autor: Iva Lukežić

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 24x16

Izdavač: Hrvatski izdavač

ZG

Godina: 2015.

Stranica: 495

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 185,00 kn

Cijena: 99,00 kn

Opis:

Knjiga Zajednička povijest hrvatskih narječja 2. Morfologija Ive Lukežić izvorno je znanstveno djelo napisano u skladu sa suvremenom znanstvenom metodologijom i spoznajama te se odlično uklapa u recentna dijalektološka i jezičnopovijesna istraživanja.

Nastavak je već objavljenoga prvoga dijela Zajedničke povijesti hrvatskih narječja 1. Fonologija. Knjiga je zasnovana na autoričinim dijalektološkim istraživanjima, ali i na iscrpnu poznavanju literature iz poredbenopovijesne gramatike hrvatskoga jezika i iz hrvatske dijalektologije. Autorica prikazuje povijest morfoloških sustava hrvatskih dijalekata: povijest njihova sklonidbenoga i sprezidbenoga sustava od praslavenskoga jezika općeslavenskoga razdoblja iz 9. stoljeća do novoga vremena.

Periodizacija povijesti hrvatskoga jezika slijedi periodizaciju iznesenu u prvoj knjizi. Svojim je opsegom, pouzdanošću i znanstvenim pristupom u interpretaciji prezentirane građe veliki doprinos hrvatskoj dijalektologiji, kroatistici te slavistici općenito.

Zajednička povijest hrvatskih narječja 2. Morfologija sinteza je i sustavni prikaz razvoja morfoloških sustava svih triju hrvatskih narječja. Pouzdani rezultati znanstvenih istraživanja iz zajedničke unutarnje povijesti hrvatskih organskih idioma od praslavenskoga razdoblja do današnjice bit će iznimno korisni jezikoslovcima, posebice dijalektolozima i povjesničarima jezika te studentima kroatistike i drugih jezikoslovnih područja.