Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Najpoznatije latinske izreke i poslovice

Iva Novak priredila, Autor

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 21x14

Izdavač: Mozaik knjiga Zagreb

mozaik knjiga logo

Godina: 2002.

Stranica: 204

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 69,00 kn

Opis:

“Ova je knjiga namijenjena svim ljubiteljima latinskih izreka i poslovica (dicta et sententiae). Da bi ju mogli upotrebljavati i oni koji nisu učili latinski jezik, ili je njihovo poznavanje toga jezika manjkavo, kod svih je citata u zagradi naveden tradicionalni izgovor (iako je izvorni izgovor bio klasičan), a naglašeni samoglasnik u višesložnim riječima označen je grafičkim akcentom unutar kosih zagrada.
Osim imena autora navedeni su i podaci o djelu iz kojeg je citat preuzet. Kod citata za koje nije nađen podatak o djelu, naveden je samo autor. Ako autor nije naveden, znači da je nepoznat.
Citate koji su preuzeti iz pjesama mogu se naglašavati prozno ili u skladu s pravilima metrike. Gdje god je to bilo moguće naveden je metrički naglasak, što je navedeno u zagradi skraćenicom metr. Tri točkice u citatu znače da je izostavljen dio stiha. Ako su navedena barem dva stiha, granica medu njima označena je dvjema kosim crtama (//).
U slučajevima u kojima doslovni prijevod nije bio moguć (zbog gramatičke konstrukcije, upotrebe pasiva itd.) citate sujednostavno prevedeni po smislu. Za citate za koje se čini da je potrebno dodatno objašnjenje, dodano je u zagradi.
Na kraju knjige naveden je popis autora s osnovnim podacima, zatim popis djela i kratko tematsko kazalo”