Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Solfeggio 4 – udžbenik za 4. razred solfeggia za osnovne škole

Ivan Golčić, Autor

Solfeggio 4 – udžbenik za 4. razred solfeggia za osnovne škole

Autor: Ivan Golčić

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Godina: 2006.

Stranica: 144

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 8,90 €
(~67,06 kn)

Opis:

Solfeggio 4 je udžbenik za četvrti razred solfeggia u osnovnim glazbenim školama, a napisan je prema nastavnom planu i pro-gramu.

Prvi dio knjige učvršćuje nastavno gradivo solfeggia i teorije iz prethodnih godišta, ali s novim, zahtjevnijim melodijsko-ritamskim elementima predviđenima za četvrti razred.

Od teorijskog gradiva koje je predviđeno za četvrti razred solfeggia obrađuje se čitanje i bilježenje nota s proširenim opsegom, uče se nove mjere, kvintni krug, predznaci u svim tonalitetima u violinskom i basovom ključu, zatim se ponavlja i učvršćuje znanje o tetrakordima te obrađuje sinkopa na jednu dobu.

U melodijskim i melodijsko-ritamskim primjerima, te u primjerima iz glazbene literature vježba se izmjenična alteracija i slobodniji melodijski pomaci. U ritamskim primjerima uvrštene su nove deveteroosminska i dvanaesteroosminska mjera, a u odnosu na prošle razrede i zahtjevnije ritamske figure.

U drugom dijelu knjige ponavljaju se obrađeni i uče novi kvintakordi, proširuje se znanje o transkripciji i transpoziciji, te ponavljaju i uče novi intervali i obrati intervala.

Taktiranje kao novi način označavanja doba u taktu vježba se u svim obrađenim mjerama.

Nakon ritamskih i poliritamskih primjera, slijede poglavlja u novim tonalitetima koji se obrađuju: Es-dur, c-mol, E-dur, cis-mol, As-dur i f-mol. Izmjenična alteracija i slobodnija melodijska kretanja vježbaju se u litanijskim vježbama, vježbama zamišljanja tonova, melodijsko-ritamskim vježbama, primjerima iz glazbene literature te u popijevkama i dvoglasnim primjerima.