Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Solfeggio 5 – udžbenik za 5. razred solfeggia za osnovne škole

Ivan Golčić, Autor

Solfeggio 5 – udžbenik za 5. razred solfeggia za osnovne škole

Autor: Ivan Golčić

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 27x20

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 2008.

Stranica: 148

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 69,00 kn

Opis:

Solfeggio 5 je udžbenik za peti razred solfeggia u osnovnim glazbenim školama i prati u cijelosti nastavni plan i program.

U Solfeggiu 5 učvršćuju se u ranijim razredima obradena znanja i vještine te usvajaju novi pojmovi na intonativnom i ritamskom planu kao i znanja s područja glazbene pismenosti predvidena nastavnim planom i programom za peti razred.

U prvom dijelu Solfeggia 5 ponavljaju se tonaliteti iz prethodnih godišta, a uz svaki tonalitet napisana su dva dvoglasna primjera, zatim melodijsko-ritamski primjeri i primjeri iz glazbene literature u kojima se vježba izmjenična i jasna prohodna alte-racija te modulativni primjeri s novim ritamskim sadržajima.

U drugom dijelu Solfeggia 5 obradeni su tonaliteti: H-dur, gis-mol, Des-dur, b-mol, Fis-dur i dis-mol. U njima se vježba izmje-nična i prohodna alteracija, vježbe zamišljanja tonova, litanijske vježbe u kojima se vježbaju melodijske i ritamske zahtjevnije figure, dok su u melodijsko-ritamskim primjerima prisutna slobodnija melodijska kretanja.

Dovoljan broj melodijsko-ritamskih primjera omogućuje učitelju prikladan izbor za različite uzraste učenika kao i za njihove po-jedinačne mogučnosti.

Na nastavi solfeggia trebalo bi nastojati postići da učenici unutarnjim zamišljanjem tonova shvate i dožive glazbu. Put do toga cilja medu ostalim je i rad na vježbanju diktata, te pjevanje melodijsko-ritamskih primjera.

Diktate je potrebno vježbati u usmenom ili pismenom obliku svaki nastavni sat. U petom razredu solfeggia vježbaju se: intervalski diktat koji može biti melodijski i harmonijski, zatim ritamski diktat, melodijski s pomacima izmjeničnih alteriranih to-nova, dijatonski melodijsko-ritamski, akordički diktat te krači niz harmonijskih intervala.

U Solfeggiu 5 uz ostalo pjevaju se melodijsko-ritamski primjeri, primjeri iz glazbene literature, popijevke s tekstom, dvoglasni primjeri i višeglasni kanoni. Na tim vježbama učenici uz pomoć učitelja stječu osnove o tehnici pjevanja, odnosno postavlja im se glas za pjevanje, za artikulaciju u izgovoru g lasova te fraziranje smislenog slijeda tonova. Ipak največu pozornost treba obratiti na precizno intoniranje svega što učenici pjevaju.