Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Solfeggio 6 – udžbenik za 6. razred solfeggia za osnovne škole

Ivan Golčić, Autor

Solfeggio 6 – udžbenik za 6. razred solfeggia za osnovne škole

Autor: Ivan Golčić

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 29x22

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 2009.

Stranica: 131

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 69,00 kn

Opis:

Solfeggio 6 je udžbenik u kojem se obrađuje gradivo šestoga razreda solfeggia predviđeno nastavnim planom i programom za osnovnu glazbenu školu.

U prvom dijelu udžbenika kroz sve sadržaje ponavlja se i učvršćuje obrađeno nastavno gradivo ranijih razreda s dodanim elementima novoga gradiva predviđeno nastavnim planom i programom za šesti razred solfeggia.
Dostatni izbor ritamskih i melodijsko-ritamskih primjera omogućuje učitelju individualni pristup učeniku prema njegovim mogućnostima u svladavanju gradiva.
U udžbeniku se vježbaju u ranije obrađenim tonalitetima dvoglasni primjeri, didaktički melodijsko-ritamski primjeri te primjeri iz glazbene literature sa zahtjevnijom melodijskom i ritamskom građom.

Pretpostavlja se da će učitelj gotovo svaki nastavni sat započeti vježbom na notnom modulatoru na kojem može improvizirati melodijske vježbe s alteriranim tonovima, vježbe zamišljanja, litanijske vježbe, vježbe pamćenja kraćih melodijskih fraza i malih glazbenih rečenica, odgovore u malim melodijskim frazama i malim periodičnim rečenicama.

U melodijskim i melodijsko-ritamskim primjerima alteracija je izmjenična i prohodna, s pokojim skokom na alterirani i sa alteriranig tona. Modulativni melodijsko-ritamski primjeri zastupljeni su u didaktičkim primjerima i primjerima iz glazbene literature.

U drugom dijelu udžbenika obrađuju se posljednje dosad neobrađene ljestvice: Ges, Cis i Ces dur te njihove paralelne es, ais i as mol ljestvice.

Novi tonaliteti temeljito su obrađeni kroz sve dosad uvježbavane poznate elemente, kao što su rastavljeni akordi glav-
nih stupnjeva, vježbe zamišljanja tonova, litanijske vježbe, dvoglasni primjeri te melodijskoritamski primjeri.

Melodijsko-ritamske primjere iz glazbene literature u tim tonalitetima teže je pronaći, pa je uz primjere u originalnim tonalitetima zbog edukativnih razloga dio napisanih primjera u tim tonalitetima transponiran.

U šestom razredu glazbene škole mnogi učenici donose odluku o nastavku glazbenog obrazovanja u srednjoj glazbenoj školi. Većina učenika ipak neće nastaviti glazbeno obrazovanje jer daju prednost u zalaganju u općoj osnovnoj školi (u kojoj polaze uglavnom VII. ili VIII. razred) pa neće s najvećim marom svladavati nastavno gradivo solfeggia šestog razreda. U tom osjetljivom razdoblju potrebno je razumijevanje nastavnika za mogućnosti učenika u svladavanju gradiva.
Ne treba ustrajati na zahtjevima koji premašuju gradivo osnovnog glazbenog obrazovanja, a koje nije prijeko potrebno.

Veću brigu u temeljitijem svladavanju gradiva posvetit ćemo učenicima koji nastavljaju glazbeno obrazovanje i kojima će ono biti nužno da bi kvalitetno ovladali gradivom u srednjoškolskoj glazbenoj nastavi.