Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Jergović Miljenko, Autor

Izabrane pjesme Nane Mazutha

Autor: Jergović Miljenko

Izabrane pjesme Nane Mazutha

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Godina: 2011.

Stranica: 147

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 69,00 kn
(~9,16 €)

Opis:

Zbirka poezije Miljenka Jergovića.

S potpisom autora.

Urednik izdanja Pavle Goranović. Izdavač Milorad Popović za Otvoreni kulturni forum, Cetinje.

„Nano Mazuth glavni je junak romana „ Psi na jezeru“( prva objava : Zagreb 2010.). Rodio se 1960, a umro 2010. Njegova cjelovitija biografija i bibliografija mogu se naći u romanu…

Kriterij pri izboru pjesama iz opširnijega Mazuthova pjesničkog djela katkad su se manje ticali vrsnosti pojedinih stihotvora, jer se često važnijim činilo koliko i kako neka pjesma prati tvorčevu biografiju, koliko pruža melodiju i daje ritam njegovu životu.

Nikanor Nano Mazuth je malo pred početak rata napusti Sarajevo i Jugoslaviju, odlučivši se za emigraciju u kojoj će se postupno lišavati svih svojih grupnih i socijalnih identiteta i predhodno zadanih obilježja i društvenih svojstava. Obitelj mu se rasturila, ili ju je sam raturio.Njegov kasniji život proticao je, kako se čini, u kontinuiranoj destrukciji sjećanja, sa ciljem da se zaboravi sve. U tom se projektu naslućivala neka umjetnička ambicija, ali o njoj pobliže ništa ne znamo, niti je Mazuth o tome ostavio pisanog traga, svjedočanstva, bilo kakve potvrde.

Pjesničko djelo Nane Mazutha nitko ne nasljeduje. Nijedna kultura, niti književnost s prostora bivše Jugoslavije. Njegovo nacionalno podrijetlo nejasno je, dijelom kontradiktorno, ali svakako ireealevantno. Kao što su nejasne i okolnosti njegove smrti.

Kako pjesničko djelo nikome ne pripada, nema potrebe ni da se o njemu sudi. Ako se, pak, pokušava suditi, valja imati na umu njegovo nepripadanje.

Ničiji nikome ne duguju.“