Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Dvanajsta je majka Slavonije…

Jungić Đorđe - Stijenjka, Autor

Dvanajsta je majka Slavonije…

Autor: Jungić Đorđe - Stijenjka

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 24x17

Izdavač: Hrvatski izdavač

ZG

Godina: 1946.

Stranica: 166

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 49,00 kn

Opis:

12. brigada je koliko se zna jedina Slavonska brigada koja je imala i svoju himnu, nastalu na motivima narodne pjesme „Dvanaesta je majka Slavonije“. Autor pjesme/stihova je Božidar Stanić, a autor glazbe Strahimir Bosnić. Obojica su Pakračani. Pjesma „Dvanaesta je majka Slavonije“ svojevremeno je bila pravi hit na festivalima širom zemlje, čemu su doprinijele čuvene „Ladarice“ i Josipa Lisac. Prvi put je izvedena na Festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme 1975.

Dvanaesta slavonska proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada bila je jedna od najuspješnijih jedinica NOVH-a na istoku Hrvatske, u Slavoniji, koju je Glavni štab NOV-a Hrvatske 1944. godine proglasio najboljom brigadom u Hrvatskoj.

Formirana je 11. listopada 1942. godine u selu Budićima kraj Pakraca, pod imenom Prva slavonska brigada (ovaj naziv nosila je do 21. prosinca 1942.), od dijelova Prvog i Drugog slavonskog partizanskog odreda. Tada je imala četiri bataljuna, mitraljeski i topovski odsjek, Omladinsku četu i bolnički vod, ukupne jačine 958 boraca, naoružanih sa 711 pušaka, 2 mitraljeza, 22 puškomitraljeza i topom. Prvi zapovjednik brigade bio je Bogdan Crnobrnja, a politički komesar Ranko Zec.