Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Letio sam za Fuhrera

Ratni dnevnik njemačkog zračnog asa

Knoke Heinz, Autor

Letio sam za Fuhrera

Ratni dnevnik njemačkog zračnog asa

Autor: Knoke Heinz

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 2008.

Stranica: 222

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 69,00 kn

Opis:

Heinz Knoke bio je jedan od istaknutih pilota njemačkih zračnih snaga u Drugome svjetskom ratu, njegova živa i uzbudljiva sjećanja proživljenih ratnih dogodovština spadaju u klasična zrakoplovna djela. Knjiga “Letio sam za Führera” odaje snažno domoljublje i visoku disciplinu: on opisuje svoj odgoj pod okriljem krute pruske tradicije, uspon nacističkog režima na vlast, svoje ratno razdoblje kao i svakodnevni život u njemačkom Ratnom zrakoplovstvu.

Po ugledu na proslavljene njemačke zračne asove Gallanda i Möldersa i Knoke se želi okititi zračnim pobjedama, ali se njegov kratki boravak na Istočnom frontu, zbog sveopće sovjetske nepripremljenosti, svodi samo na uništavanje neprijatelja na tlu. Sve će se promijeniti s prekomandom na zapad. Sve veći broj britanskih lovaca i bombardera koji nakon 1942. napadaju okupiranu Europu, pa i samu Njemačku, od njemačkih pilota zahtijeva sve veće napore. Iako Luftwaffe u početku ima tehničku nadmoć, a njeni piloti smišljaju učinkovite borbene taktike, dolazak nebrojenih američkih aviona okreće zračnu prevlast na stranu saveznika. Tako se sve češće događa da se samo nekoliko njemačkih lovaca mora suprotstaviti stotinama neprijateljskih letećih tvrđava.

Knoke vremenom otkriva sve veće promašaje njemačkoga vodstva te na kraju ne skriva svoju gorku razočaranost kada je napokon rat bio izgubljen.