Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Istorija Srba I-II

Konstantin Jireček, Autor

Istorija Srba I-II

Autor: Konstantin Jireček

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x17

Izdavač: Srpski izdavač

Godina: 1988.

Stranica: 500 x 2 knjige

Jezik: Hrvatski

Pismo: Ćirilica

Rabljeno stanje

Cijena: 159,00 kn

Opis:

Naslov vrlo dobro očuvan.

Na ćirilici.

Iz sadržaja knjige: Državno pravi i državna uprava. Vladalac i njegov dvor, Pravo i sutsvo, Trgovina i novci….. Knjige su napisane na ćirilici.

Konstantin Jireček (Konstantin Josef) je istaknuti češki povjesničar. Njegova majka bila je kćerka čuvenog znanstvenika Pavla Josipa Šafarika. Otac mu je bio Josif, povjesničar književnosti, a stric Hermenegild povjesničar prava. Ti obiteljski okviri doprinijeli su kvalitetno stjecanje znanja i predodredili budućeg naučnog radnika. Jireček je u Pragu završio studij povijesti, geografije i filologije. Njegova doktorska disertacija bila je Historija Bugara, a obranio ju je sa samo 22 godine (Dějini naroda bulharského, Geschichte der Bulgaren, 1876). Bio je profesor sveučilišta u Pragu, pa u Beču. Napisao je veći broj djela iz povijesti jugoistočne Europe, posebno iz srednjeg vijeka.

K. Jireček je intenzivno proučavao građu Državnog arhiva u Dubrovniku. Pored povijesti Bugara, napisao je Istoriju Srba, koja je odigrala značajan utjecaj na razvoj, prije svega srpske historiografije.