Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Kovačić Ante, Autor

U registraturi

Autor: Kovačić Ante

U registraturi

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Mladost Zagreb

Godina: 1980.

Stranica: 402

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 19,00 kn

Trenutno nema na stanju!

Opis:

– knjiga ima oštećen hrbat, posvetu te su korice iznutra pošarane kemijskom

Za Kovačićevu ranu prozu, u koju svrstavamo pripovijetke “Miljenka”, “Ljubljanska katastrofa”, “Zagorski čudak”, “Bježi-bajka” te roman “Baruničina ljubav”, a kasnije i romani “Fiškal” i “Među Žabari”, obično kažemo da su bili priprema za njegovo remek-djelo “U registraturi”. Kada je realistički roman “U registraturi” izašao, bio je shvaćen kao pljuska društvenom moralu i kao nešto što ne pripada tadašnjem vremenu.

Naslov nam govori da priča kreće iz registrature, u kojoj je glavni lik Ivica Kičmanović radio kao registrator. Sama registratura postaje simbol za tadašnje stanje u Hrvatskoj. Žanrovski se za roman može reći da je socijalni, ali i roman o odgoju. On je socijalni roman jer nam priča o raslojavanju hrvatskog društva, a roman o odgoju jer govori o sinu seljaka Jožice Kičmanovića – Zgubidana, koji odlazi u grad na školovanje.Za Kovačićevu ranu prozu, u koju svrstavamo pripovijetke “Miljenka”, “Ljubljanska katastrofa”, “Zagorski čudak”, “Bježi-bajka” te roman “Baruničina ljubav”, a kasnije i romani “Fiškal” i “Među Žabari”, obično kažemo da su bili priprema za njegovo remek-djelo “U registraturi”. Kada je realistički roman “U registraturi” izašao, bio je shvaćen kao pljuska društvenom moralu i kao nešto što ne pripada tadašnjem vremenu.

Naslov nam govori da priča kreće iz registrature, u kojoj je glavni lik Ivica Kičmanović radio kao registrator. Sama registratura postaje simbol za tadašnje stanje u Hrvatskoj. Žanrovski se za roman može reći da je socijalni, ali i roman o odgoju. On je socijalni roman jer nam priča o raslojavanju hrvatskog društva, a roman o odgoju jer govori o sinu seljaka Jožice Kičmanovića – Zgubidana, koji odlazi u grad na školovanje.