Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Krleža Miroslav, Autor

Balade Petrice Kerempuha

Autor: Krleža Miroslav

Balade Petrice Kerempuha

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x12

Izdavač: Bosanski izdavač

Godina: 1982.

Stranica: 174

Jezik: Bosanski

Rabljeno stanje

Cijena: 19,00 kn

Opis:

“Balade Petrice Kerempuha” knjiga je pjesama Miroslava Krleže. Smatra se najvećim pjesničkim ostvarenjem Miroslava Krleže, a ujedno je i jedno od najvećih djela hrvatske književnosti uopće.

Zbirka pjesama je u svom prvom izdanju, objavljenom u Ljubljani 1936. godine, sadržavala 30 pjesama, od kojih je zasigurno najpoznatija ona pod nazivom “Khevenhiller”, sa svojim slavnim stihovima “Nigdar ni tak bilo/ da ni nekak bilo,/ pak ni vezda nebu/ da nam nekak nebu.”

U drugom izdanju zbirke dodane su još četiri pjesme, pa su tako tiskane i nadalje. S ovim izmjenama, zbirka je doživjela još samo nekoliko neznatnih i tako ostala najdovršenije djelo Miroslava Krleže, s obzirom da je on sva svoja djela opetovano ispravljao i nadopunjavao.

“Balade Petrice Kerempuha” najbolje odražavaju Krležin pjesnički karakter. Već sam naslov zbirke u sebi sadrži oprečnost, sjedinjavajući dva potpuno kontradiktorna pojma. Riječ balada odnosi se na tužne pjesme, često tragične, sumorne atmosfere i patetične poruke, dok je Petrica Kerempuh simbol veselja, zabave, lukavstva i prepredenosti.