Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Krleža Miroslav

Banket u Blitvi 1-3

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Bosanski izdavač

Godina: 1980.

Stranica: 300 x 2 knjige

Jezik: Bosanski

Rabljeno stanje

Cijena: 89,00 kn

Opis:

Radnja je smještena u Blitvu, fiktivnu zemlju na sjeveroistoku Europe, koja je nakon stoljeća tuđinske vlasti i političke nestabilnosti postala samostalna država pod diktatorskom vlašću okrutnog poručnika Barutanskog. Priča prva dva dijela bavi se povijesnim i političkim temama Blitve i dvama istaknutim suvremenim ličnostima: diktatorom Kristijanom Barutanskim i odmetnutim intelektualcem Nielsom Nielsonom. Treći dio, napisan znatno kasnije, ponajviše se koncentrira na Nielsonov život disidenta, njegove osobne nedoumice te razna pitanja iz prošlosti i sadašnjosti koja ga počinju progoniti.
Djelo je kritički prikaz situacije iz međuratnog doba kad su Europu potresali nacionalistički nemiri, iredentizam, ratobornost državnih vođa, zatiranje građanskih sloboda i propadanje demokracije pred rastućim totalitarizmom. Iako mnogi čitatelji u priči prepoznaju situacije i ličnosti iz monarhističke Jugoslavije, Krleža je u tekstu objavljenom povodom izdanja trećeg dijela objasnio da je roman inspiriran atmosferom koja je tada prevladavala u cijeloj Europi, a likovi ne simboliziraju nikakve stvarne ličnosti nego tipične predstavnike određenih društvenih skupina i svjetonazora.
Roman obiluje esejističkim ulomcima u kojima se obrađuju razne teme, ne samo iz europske povijesti i politike, nego i one filozofske poput odgovornosti, morala, Boga, bitka, prirode, umjetnosti, smisla života, smrti i ljudske sudbine. Djelo je prilikom objavljivanja prošlo prilično nezapaženo, ali je naknadno steklo popularnost i prevedeno je na nekoliko jezika.

Prve dvije knjige romana prvi su put tiskane u kolekciji Sabranih djela Miroslava Krleže, u izdanju “Biblioteke nezavisnih pisaca”, u jesen 1938. i proljeće 1939. Godine 1941. ovaj je nakladnik zabranjen, a sve knjige Miroslava Krleže spaljene, tako da se treća knjiga Banketa kao završni dio teme javlja tek 23 godine kasnije, u prva dva broja “Foruma” koji je Krleža sa skupinom istomišljenika pokrenuo pod okriljem Akademije.