Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Opis:

Naslov je nov, neraspakiran.

Povratak Filipa Latinovicza jedan je od najpoznatijih romana Miroslava Krleže. Ovaj roman značajan je u našoj književnosti jer se smatra prvim hrvatskim u potpunosti modernim romanom. Roman nema klasičnu kompoziciju, pa ni posve razgranatu fabulu, ali je svejedno kompleksan zbog psihološkog prikaza i razvoja likova, pogotovo glavnog lika, što i jest odlika modernog romana.

Radnja romana smještena je u dvadesete godine prošlog stoljeća, ali je fabula puna digresija, retrospekcija i razmišljanja likova. Glavni lik, Filip Latinovicz, predstavnik je intelektualca neshvaćenog u surovom, primitivnom svijetu. Takav svijet on ne razumije, baš kao što taj svijet ne razumije njega. Zato je naglasak ovog romana na otuđenosti pojedinca iz svijeta, te na njegovom nepripadanju okolini u kojoj je prisiljen živjeti.

Ovaj roman donekle je i roman-esej, jer obiluje dugim raspravama o slikarstvu te općenito umjetnosti, budući da je glavni lik slikar, a izneseni stavovi, stavovi su samog pisca. Povratak Filipa Latinovicza objavljen je 1932. godine, a do danas drži visoko mjesto na ljestvici najboljih hrvatskih modernističkih romana.