Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Kundera Milan

Šala

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Znanje Zagreb

znanje zagreba nakladnik

Godina: 1982.

Stranica: 248

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 7,90 €
(~59,52 kn)

Opis:

U “Šali” je Kundera iz hašekovske tradicije preuzeo smijeh, šalu (ali kroz suze) i dodao svoju inovenciju – nepodnošljivu lakoću – pripovijedanja u racionalnoj analizi čovjekove sudbine uz istodobni odmak između povijesti i fikcije. A zašto je uzeo humor koa svoj književni diskurs, jednom je ovako obrazložio: “Vrijednost i duhovitost naučio sam tijekom staljinističkog terora. Bilo mi je dvadesetak godina. Uvijek sam prema načinu na koji se netko smije mogao prepoznati osobu koja nije bila staljinist, osobu koje se ne moram bojati. Duhovitost je bila pouzdan znak prepoznavanja. Još od tada užasnut sam svijetom koji gubi smisao za humor.”

Prvi roman Milana Kundere “Šala” otvorena je i dinamična struktura. Sastavljen od sedam dijelova, koje izgovaraju, vlastitim ritmom pa i sintaksom, roman djeluje arhitektonski čvrsto. Osvjetlujući pojedinačne sudbine, on zapravo imenuje totalitet ljudskog iskustva, daleko nadilazeći specifični politički kontekst, inače diskretno i upečatljivo naznačen.

Nemoguće je pravedno prosuditi o svoj istančanosti, duhovitosti i mudrosti ovoga predivnog romana. Milan Kundera je umjetnik, očigledno jedan od najboljih uopće, koji kaže kako su dobro (i zlo) što proizlaze iz ljudske duše važniji od svih velikih napora države. On to kaže sa strašću, dobrim humorom i ljubavlju.
Salman Rushdie

Misaon, intrigantan, ambivalentan roman … raskošne uzvišenosti.
John Updike

Virtuoznost kakvu nije postigao nijedan pisac našega vremena.
Irwing Howe

Dakle, u jesen 1968. najljepši roman koji nam je bio ponuđen, bila je češka knjiga; otkrila nam je velikog pisca koji ima trideset i devet godina; u ozračju te fascinantne knjige naslućuje se temeljna nota kompletnog umjetnika i istinskog čovjeka – to je sreća u tuzi vremena.
Claude Roy

Jedan od najvećih romana ovoga stoljeća…Šala je dokaz kako nam je roman neophodan, kao kruh.
Louis Aragon