Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Kureishi Hanif, Autor

Buddha iz predgrađa NOVO

Autor: Kureishi Hanif

Buddha iz predgrađa NOVO

Stanje: Novo

Uvez: Meki

Format: 20x13

Izdavač: VBZ Zagreb

vbz nakladnik

Godina: 2020.

Stranica: 368

Jezik: Hrvatski

Novo stanje

Cijena u knjižari: 129,00 kn

Cijena: 99,00 kn

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Jedno od najznačajnijih proznih ostvarenja suvremene britanske književnosti, roman “Buddha iz predgrađa” (The Buddha of Suburbia), proslavljeni britanski pisac Hanif Kureishi objavio je 1990. godine i za njega mu je iste godine dodijeljena Nagrada Whitbread (danas Književna nagrada Costa) za najbolji romaneskni prvijenac.
Roman je do danas preveden na više od dvadeset jezika, a BBC je 1993. prema tom djelu snimio uspješnu četverodijelnu TV seriju za koju je glazbu napisao David Bowie.

Glavni junak romana, ujedno i pripovjedač, Karim Amir, živi u Južnom Londonu, s majkom Engleskinjom i ocem Indijcem, gdje provodi svoje tinejdžerske dane u bezbrižnom životarenju i u neprekidnoj potrazi za pustolovinama i seksualnim otkrićima.
No sve se počne mijenjati kada se njegov otac, koji je u lokalnoj zajednici počeo održavati predavanja o budizmu, popraćena vježbama joge i istočnjačkim meditacijama, previše zbliži s jednom od svojih sljedbenica, drskom i ambicioznom Evom, majkom Karimova školskog kolege Charlieja, idola svih lokalnih vršnjaka.
Ubrzo nakon rasapa na obiteljskom planu, mladi Karim, nadajući se ostvariti glumačku karijeru, ulazi u svijet buntovnih kazališnih redatelja i glumaca, punk-rock zvijezdi, glamuroznih zabava, seksualnog eksperimentiranja…

Naslanjajući se na tradiciju bildungsromana, “Buddha iz predgrađa” na živahan, inteligentan i humorističan način tematizira rasne i klasne odnose u Britaniji sedamdesetih godina prošloga stoljeća, pritom vjerno oslikavajući bujajući svijet londonske supkulture i umjetničke scene kao i previranja u tadašnjem društvu, zbog čega se smatra jednim od najprovokativnijih i najoriginalnijih romana u suvremenoj britanskoj književnosti.