Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Zagrebački gornji grad nekad i danas

Lelja Dobronić, Autor

Zagrebački gornji grad nekad i danas

Autor: Lelja Dobronić

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 24x17

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 1967.

Stranica: 228

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 4,90 - 5,90 €
(~36,92 - 44,45 kn)

Trenutno nema na stanju!

Opis:

PREDGOVOR DRUGOM IZDANJU

Upravo se navršava petnaest godina otkako se pojavio Zagrebački Gornji grad nekad i danas u izdanju ondašnjeg Izdavačkog zavoda Jugoslavenske akademije znanosti umjetnosti (Zagreb, 1967). Već je prošlo više od deset godina otkako je sva naklada rasprodana, pa je Školska knjiga« odlučila da objavi drugo izdanje.

Što se s Gornjim gradom dogodilo u proteklih petnaest godina, što se u njemu izmijenilo da bi trebalo u knjizi mijenjati? Srećom ili nesrećom, promjene su neznatne: nesrećom, jer je vrlo malen broj kuća popravljen ili obnovljen, pa su stari problemi Gornjega grada kao što je prenaseljenost, vlaga, dotrajalost pročelja i instalacija i dr. ostali, većih promjena srećom nije bilo, jer se one na Gornjem gradu i ne bi smjele dogoditi. Izuzetak je bivši isusovački samostan na Jezuitskom trgu na kojem su izvršene pregradnje i dogradnje da bi se u njem smjestila zbirka umjetnina A. Topića Mimare.

Izmijenjeni su ili prošireni tekstovi o onim objektima o kojima se u proteklom razdoblju došlo do novih podataka. u literaturi su navedeni noviji radovi koji su u međuvremenu objavljeni.