Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Llosa Mario Vargas, Autor

Pohvala pomajci

Autor: Llosa Mario Vargas

Pohvala pomajci

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 21x13

Izdavač: Vuković i Runjić

Godina: 2003.

Stranica: 143

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 79,00 kn

Opis:

Kažem jasno i glasno: sapima. Ne zadnjicom, ni dupetom, ni bokovima, ni trticom, već sapima. Jer kad ja nju zajašem, ispuni me ovakvo osjećanje: da sam na mišićavoj, baršunastoj ždrebici, ustreptaloj a poslušnoj. Čvrste su te sapi i možda odista tako orijaške kao što govori predanje što o njoj po čitavom kraljevstvu kruži, raspaljujući maštu mojih podanika. (Sve te priče dođu mi do ušiju, ali me ne srde, već mi laskaju.)

Ovom knjigom Vargas Ljosa je uspio da nam svoje omiljene teme, ljubav i erotiku, predstavi na nov, veoma provokativan način. Tumačeći šest reprodukcija slika, on ih ujedno oživljava i kroz njih nam priča priče u kojima ljupki i lepi Fončito uznemirava svoju maćehu, donju Lukreciju, a don Rigoberto se posvećuje ponoćnim maštanjima tjerajući nas da se zapitamo je li dječak sam Eros koji se zavlači u njedra zrele žene, ili je riječ o sanjarijama njenog muža, don Rigoberta. Preplićući mit i stvarnost, Vargas Ljosa će nas provesti i kroz ispovijesti vladara drevne Lidije i Dijane, boginje lova.

Neveliko po obimu ali bremenito temama od kojih bi nas obuzeo stid da ih na ovako maestralan način pisac nije obradio, ovo djelo je jedinstveno u opusu Marija Vargasa Ljose.

Nobelova nagrada za književnost 2010. godine.